Hogere kans op hart- en vaatziekten bij erectiestoornis bij mannen met diabetes type 2

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Veel oudere mannen met diabetes type 2 hebben een erectiestoornis. Waarschijnlijk is schade aan de bloedvaten of zenuwen daar de oorzaak van, waardoor de penis niet stijf genoeg wordt bij seksuele prikkeling. Er zijn aanwijzingen dat mannen met een erectiestoornis een grotere kans op hart- en vaatziekten hebben. Maar daar is weinig betrouwbaar onderzoek naar gedaan. Daarom hebben onderzoekers het verband tussen een erectiestoornis en hart- en vaatziekten nu uitgebreid onderzocht (Journal of the American College of Cardiology).

Aan het onderzoek deden 6.304 mannen met diabetes type 2 mee. Zij waren allemaal tussen de 55 en 88 jaar oud. De ene helft had geen erectiestoornis, en de andere helft wel. De onderzoekers hielden voor een periode van vijf jaar bij welke deelnemers hart- en vaatziekten kregen, zoals een hartinfarct of een beroerte.
Deelnemers met een erectiestoornis hadden zo'n 19% meer kans op hart- en vaatziekten dan deelnemers zonder erectiestoornis. In de berekeningen hielden de onderzoekers rekening met allerlei dingen die de kans op hart- en vaatziekten beïnvloeden, zoals leeftijd, bloeddruk en roken.
Mannen met diabetes type 2 en een erectiestoornis, hebben zo'n 19% meer kans op hart- en vaatziekten in vergelijking met mannen met diabetes type 2 zonder erectiestoornis. Deze conclusie komt overeen met eerder onderzoek.

De onderzoekers denken dat schade aan de bloedvaten of de zenuwen de oorzaak is van het verband tussen een erectiestoornis en hart- en vaatziekten. Beschadigde zenuwen geven het signaal van de hersenen om een erectie te krijgen waarschijnlijk minder goed door aan de penis. Een andere mogelijkheid is dat de bloedvaten in de penis beschadigd zijn, waardoor er te weinig bloed naar de penis kan gaan. Beide mogelijkheden zouden tot een erectiestoornis kunnen leiden. De onderzoekers vinden het onwaarschijnlijk dat een erectiestoornis de directe oorzaak is van hart- en vaatziekten. In plaats daarvan denken ze dat een erectiestoornis bij diabetes type 2 een soort voorteken is voor mogelijke hart- en vaatziekten. En de achterliggende oorzaak van beide aandoeningen zou dan schade aan de bloedvaten zijn, veroorzaakt door diabetes.


bron: LeesbaarOnderzoek.nl


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram