ad

Frankrijk verbiedt Bisphenol A in zuigflessen

Laatst bijgewerkt: mei 2019

nieuws In Frankrijk worden plastic zuigflessen met Bisphenol A (BPA) verboden. Eerder verbood Canada al Bisphenol in zuigflessen en ook in de Europese Unie gaan stemmen op voor een verbod. Maar Europa wil daar voorlopig niet op ingaan. Bisphenol A (BPA) is een chemische stof die gebruikt wordt bij de productie van polycarbonaat. Polycarbonaat is een kunststof (plastic) die gebruikt wordt voor o.m. drankverpakkingen, maar ook zuigflessen.
Het is bewezen dat BPA kan vrijkomen uit de verpakking en in de voeding terechtkomt. Over de schadelijkheid daarvan lopen de meningen echter uiteen. Mogelijke schadelijke effecten zijn
• Vergroting van de prostaat
• Verminderde kwaliteit van het sperma
• Vervroegde puberteit
• Andere hormonale problemen zoals bv. afwijkende oestrogeen waarden
• Gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit, leerstoornissen, enz.
Vooral bij jonge kinderen en baby's zouden deze effecten op termijn het grootst zijn. Ze zijn kleiner en lichter, waardoor de relatieve hoeveelheid van de stof in het lichaam veel groter is.
De vraag is hoe groot de dosis mag zijn. De stof werd wel getest bij dieren, maar voor mensen blijft er toch een grijze zone. De European Food Safety Authority (EFSA), het Europees instituut dat toeziet op veiligheid van de voedselketen in de Europese Unie, is bijvoorbeeld van oordeel dat de hoeveelheden BPA die vrijkomen uit zuigflessen niet schadelijk zijn voor baby's.
In afwachting van meer duidelijkheid is het wellicht voorzichtiger om geen papflessen uit polycarbonaat met BPA te gebruiken. In apotheken en gespecialiseerde winkels zijn diverse zuigflessen beschikbaar zonder BPA. Of u kan ook glazen flessen kiezen.
ad


pub