ad

Cacaopoeders zijn veel te zoet

Laatst bijgewerkt: juli 2008

nieuws Cacaopoeders zoals Nesquik en Hotcecemel bevatten veel te veel suiker om gezond te kunnen worden genoemd. Ze zijn zeker niet aan te raden als dagelijks ontbijtdrankje voor kinderen. Dat zegt de Duitse consumentenorganisatie Oekotest na een onderzoek op 23 poeders. De zoetste bestaan voor 80 procent uit suiker (en soms slechts 14% cacao...). Gemengd in een glas melk komt dat volgens Oekotest neer op 40 g suiker per glas, of ongeveer zoveel als de dagelijks maximaal aanbevolen hoeveelheid toegevoegde suiker voor een kind van 8 jaar (45 g per dag). Met water in plaats van melk is zo’n chocodrankje zelfs perfect te vergelijken met cola... De hoge suikergehaltes worden zelden expliciet op de verpakking vermeld.
Volgens de Duitse consumentenorganisatie misleiden de cacaopoeders de consument ook door te schermen met extra vitamines en mineralen. Het heeft het weinig zin om de cacaopoeders te verrijken met vitamines en mineralen zoals calcium en magnesium, omdat die reeds voldoende voorkomen in de normale voeding van de kinderen. Bovendien zijn de vermeldingen op de verpakking vaak nogal misleidend en is het grootste deel van het beloofde calcium eigenlijk afkomstig van de melk die er wordt aan toegevoegd.
Een mogelijk alternatief voor de ‘zoete’ kant-en-klare cacaomengsels is om 100 % cacaopoeder te gebruiken. Zelfs in een verhouding van 1 lepel cacaopoeder en 2 lepels suiker, bevat dit minder suiker dan een tas Nesquik en co.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub