Softdrinks veroorzaken jicht

Laatst bijgewerkt: december 2019

nieuws Jicht wordt nog altijd in verband gebracht met een rijke voeding (oesters, zwezerik...) en alcoholische dranken. Maar volgens een Canadees onderzoeksteam zijn softdrinks een groot probleem (British Medical Journal, 9 februari 2008). Wie twee gesuikerde softdrinks per dag drinkt, zou 85% meer kans op jicht hebben.
De onderzoekers volgden ruim 46.000 mannen zonder jicht gedurende 12 jaar. In de loop van die periode kregen 755 personen jicht. In vergelijking met mannen die minder dan 1 softdrink per maand dronken, was de kans op jicht 29% hoger bij mannen die 5-6 softdrinks per week consumeerden, 45% hoger bij mannen met 1 softdrink per dag en 85% bij de mannen met 2 of meer softdrinks per dag. Zogenaamde dieetsoftdrinks waren niet geassocieerd met een verhoogd risico. Daaruit besluiten de onderzoekers dat het vooral de vruchtsuiker (fructose) is die aan de softdrinks wordt toegevoegd die verantwoordelijk is voor de verhoogde kans op jicht. Dat wordt bevestigd door het feit dat ook andere produkten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) tot een verhoogde kans op jicht leiden.

zie ook artikel : Jicht






pub