Alcohol ook goed voor hartpatiënten

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Tal van studies hebben aangetoond dat matig alcoholgebruik het risico op een hartaanval zou kunnen doen dalen. Twee nieuwe studies tonen nu ook aan dat één drankje per dag ook voordelig kan zijn bij hartpatiënten na een hartaanval en bij ouderen om hartfalen te voorkomen. Alcohol zou namelijk de 'goede' HDL cholesterol in het bloed verhogen en voorkomen dat bloedklonters worden gevormd. Beide studies verschenen in het gezaghebbende Journal of the American Medical Association.
Elk type alcohol zou gezondheidsvoordelen hebben, wanneer het ten minste in kleine hoeveelheden (1 glas per dag) wordt geconsumeerd. Een hoge alcoholconsumptie heeft echter erg nadelige gevolgen op de gezondheid.
In de eerste studie bij 1.900 volwassenen die na een hartaanval werden gehospitaliseerd, vonden de onderzoekers dat diegenen die in het jaar voor hun hartaanval 7 glazen per week dronken, 32% minder risico liepen om te overlijden in vergelijking met de geheelonthouders. Het overlijdensrisico lag 21% lager bij diegenen die minder dan 7 glazen per week dronken. Patiënten die na een hartaanval geen alcohol drinken, moeten waarschijnlijk agressiever behandeld worden met aspirine, beta-blokkers en cholesterolverlagende geneesmiddelen, menen de onderzoekers.
Een tweede studie bij 2.200 bejaarden met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar vond dat bejaarden die 1,5 glas per dag dronken, gemiddeld 47% minder risico lopen op hartfalen dan geheelonthouders, ongeacht ras, rookgedrag, bloeddruk, ouderdom en andere risicofactoren.
Beide studies benadrukken dat men aanbevelingen in verband met alcoholconsumptie geval per geval moeten worden bekeken en dat het bijvoorbeeld niet de bedoeling kan zijn dat mensen die heel hun leven nooit hebben gedronken, in eens moeten beginnen drinken om gezondheidsredenen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram