Ibuprofen, slijmoplossers, hoestsiroop: welke geneesmiddelen bij bronchitis?

dossier

Acute bronchitis wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie van de bovenste luchtwegen (verkoudheid, rhinofaryngitis) die overgaat naar de onderste luchtwegen. De symptomen van bronchitis zijn een droge hoest, gevolgd door een slijmhoest, en die kan gepaard gaan met keelpijn, pijn op de borst en een branderig gevoel rond het borstbeen. Er kan ook sprake zijn van lichte koorts, gedurende 3 à 5 dagen. Welke geneesmiddelen kunnen de symptomen van bronchitis verlichten en welke moet je net vermijden?

Lees ook: Wat kan je doen tegen een droge hoest en slijmhoest?

Hoe wordt bronchitis behandeld?

Getty_hoest_bronchitis_2023.jpg

© Getty Images

In tegenstelling tot acute bronchiolitis en longontsteking is acute bronchitis over het algemeen goedaardig en geneest het spontaan binnen 2 tot 3 weken. Rust is belangrijk, je kan fysieke inspanning dus beter vermijden. Koude dranken kan je beter vermijden, want die kunnen de luchtwegen irriteren. Warme dranken helpen daarentegen slijmsecreties te verdunnen. 

Als je pijn of koorts hebt, kun je paracetamol nemen. Acute bronchitis wordt meestal veroorzaakt door een virus. Antibiotica hebben daarom geen effect op de ziekte. Bacteriële bronchitis komt in slechts 10% van de gevallen voor. Het is dan meestal het gevolg van een superinfectie van virale bronchitis. Kenmerkend is het gele, etterige slijm.

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?

Ontstekingsremmers zoals ibuprofen bij bronchitis?

De symptomen van acute bronchitis zijn niet altijd makkelijk te onderscheiden van die van een longontsteking. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID's) zoals ibuprofen bij een (bacteriële) longontsteking kan leiden tot complicaties en een trager herstel. Waarschijnlijk komt dat omdat NSAID's de lokale immuniteit in de bronchiën en bronchiolen veranderen, en zo de waarschuwingssignalen van een longontsteking maskeren. Bij een mogelijke infectie van de onderste luchtwegen, kan je dus beter ontstekingsremmers vermijden.  
Als je toch kiest voor ibuprofen om de symptomen van acute bronchitis te verlichten, gebruik dan de laagst mogelijke dosis voor de kortst mogelijke duur (3 dagen bij koorts, 5 dagen bij pijn).

Lees ook: Van keelpijn tot keelontsteking: Wat kan je zelf doen?

Bronchitis en hoest: hoe effectief zijn hoestsiropen en zuigtabletten?

Hoesten is een reflexmechanisme dat wordt gebruikt om de luchtwegen te beschermen. In het geval van acute bronchitis kan de hoest 1 tot 3 weken duren. Hoestbuien kunnen vervelend zijn, zeker ’s nachts. Door te gaan liggen of door blootstelling aan droge, vochtige lucht verergert de hoest.

Hoestonderdrukkende middelen (siropen, zuigtabletten) zijn bedoeld voor een droge hoest en voor korte kuren. Hun doeltreffendheid is echter niet bewezen en het gebruik ervan kan bijwerkingen veroorzaken (duizeligheid, slaperigheid). Vermijd in elk geval hoestonderdrukkende middelen als je een productieve hoest hebt (slijm ophoesten). Het is beter om een productieve hoest niet tegen te houden, omdat deze net het slijm uit de luchtwegen verwijdert.

In België zijn hoestonderdrukkende middelen verboden voor kinderen jonger dan 2 jaar, en bepaalde producten (bijvoorbeeld op basis van codeïne) zijn verboden voor kinderen jonger dan 6 jaar. Tenzij een arts het adviseert, mogen hoestonderdrukkende middelen niet worden gegeven aan kinderen tussen 6 en 12 jaar. Raadpleeg altijd de bijsluiter.

Lees ook: Waarom moet je voorzichtig zijn met hoestsiroop en hoestwerende middelen?

Bronchiale vochtafdrijvende en slijmoplossende middelen worden soms voorgeschreven bij slijmhoest om de afscheiding te verdunnen en het slijm te helpen uitscheiden. Ze zijn echter alleen nodig in specifieke gevallen. Hun doeltreffendheid is niet bewezen in het geval van een droge hoest.
In België zijn bepaalde slijmoplossende middelen verboden voor kinderen jonger dan 6 jaar: Actifed New, Balsoclase Antitussivum, Lysotossil, Nortussine Mono, Vicks Expectorant, enz. 

Een combinatie van hoestonderdrukkende en slijmoplossende middelen wordt sterk afgeraden.

Als je hoest langer dan 3 weken aanhoudt zonder onderbreking, raadpleeg dan een arts. Het kan te wijten zijn aan een andere pathologie die specifieke zorg vereist (aanhoudende bacteriële bronchitis, astma, kinkhoest, longaandoening).

Lees ook: Honing bestrijdt hoest beter dan geneesmiddelen

Lees ook: Waarom mogen kinderen jonger dan 1 jaar geen honing eten?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://splf.fr
https://www.msdmanuals.com
https://www.bcfi.be
https://academic.oup.com
https://ansm.sante.fr
https://www.hug.ch

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram