Mag je paracetamol en ibuprofen combineren?

dossier

Paracetamol en ibuprofen zijn de meest gebruikte pijnstillers, en zijn vrij te verkrijgen. Het risico dat je onbedoeld een overdosis neemt van deze middelen, is dan ook groter dan bij pijnstillers die enkel op voorschrift verkrijgbaar zijn. Het is dus zeer belangrijk dat je ze op een verantwoorde manier gebruikt.

Lees ook: Ken jij de aanbevolen dosis paracetamol en de gevaren van een overdosis?

Lees ook: Soorten pijnstillers en verschil in werking

Verschil paracetamol en ibuprofen

Getty_pijnstillers_pillen_2024.jpg

© Getty Images

Paracetamol werkt pijnstillend en koortswerend, maar heeft geen ontstekingsremmende eigenschappen. Bekende voorbeelden van paracetamol zijn onder meer Perdolan®, Panadol®, Dafalgan®, Algostase® en hun generische varianten. Paracetamol is het geneesmiddel dat het meest gebruikt wordt tegen koorts en pijn. Ook voor kinderen, oudere mensen en tijdens de zwangerschap is het veilig in gebruik op voorwaarde dat men de maximale hoeveelheid respecteert. Bij acute pijn neem je ook beter paracetamol.

Ibuprofen behoort tot de NSAID's (niet-steroïdale, anti-inflammatoire middelen) of ontstekingsremmers: ze verminderen niet alleen de pijn en doen de koorts dalen, maar gaan ook ontstekingen tegen. Tot die groep pijnstillers behoren onder meer Ibuprofen®, Nurofen®, Alève®, en Perviam®. Deze pijnstiller wordt vaak gebruikt als paracetamol onvoldoende helpt, bijvoorbeeld bij gewrichtspijn, menstruatiepijn of migraine. Artsen schrijven het middel ook voor bij griep of verkoudheid.

Lees ook: Pijnstillers: wat is ibuprofen?

Wat zijn de bijwerkingen?

Paracetamol geeft bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen. Soms komen overgevoeligheidsreacties voor, zoals huiduitslag, galbulten en koorts. Een overdosis paracetamol kan bijwerkingen hebben als buikpijn, misselijkheid, overgeven of een gebrek aan eetlust. 

Bij een pijnstiller met een ontstekingsremmende werking als ibuprofen, komen de voornaamste bijwerkingen aan de maag voor. Wie een hoger risico loopt op maagzweren of maagbloedingen moet daarom in combinatie met ibuprofen een maagbeschermer nemen. Dat geldt ook voor patiënten ouder dan 70 jaar. Alcohol vermijd je beter in de periode dat je een ontstekingsremmende pijnstiller neemt, aangezien alcohol in combinatie met ibuprofen maagklachten kan doen toenemen. Ibuprofen kan ten slotte schadelijk zijn tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding. 

Lees ook: Contra-indicaties: wanneer gebruik je beter geen ibuprofen?

Hoe paracetamol en ibuprofen combineren?

Aangezien de bijwerkingen van ibuprofen ernstiger zijn, zou paracetamol de eerste keuze moeten zijn. Bij hoofdpijn neem je bijvoorbeeld beter twee paracetamols van 500 mg dan een ibuprofen. Als je tandpijn hebt, is ontstekingsremmende medicatie zoals ibuprofen soms nodig. Vraag in dat geval aan je tandarts een schema dat uitlegt wanneer je paracetamol of ibuprofen het best inneemt, verspreid doorheen de dag. Het is ook altijd een goed idee om langdurig gebruik (langer dan drie dagen) van pijnstillers met je huisarts te bespreken.

Wil je toch op eigen houtje beide middelen combineren, dan gelden er enkele richtlijnen:

  • Bij een combinatie van beide pijnstillers moet je rekening houden met de maximale dosis van 4 g paracetamol en 1200 mg Ibuprofen. 
  • Als je ze combineert, wissel je ze het best af voor het meest optimale effect. Begin bijvoorbeeld met 500 mg paracetamol. Na drie uur kan je 400 mg ibuprofen innemen. Na 4 uur neem je dan weer 500 mg paracetamol en zo wissel je over een tijdspanne van 24u verder af.

Lees ook: Wat is de krachtigste pijnstiller?

Heb je onbedoeld de maximale dagelijkse dosis van een pijnstiller overschreden? Neem dan contact op met je arts, je apotheker of met het antigifcentrum. Doe dat ook wanneer je niet meteen klachten ondervindt. Een overdosis paracetamol kan blijvend leverschade veroorzaken en door een overdosis ibuprofen kan je een maagbloeding krijgen.

Lees ook: Zo snel kan paracetamol je vergiftigen

Bronnen:
https://www.eg.be
https://www.thuisarts.nl


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram