Functie van slaap verandert drastisch in peutertijd

123_bedplassen_kind_slaap_2020.jpg

nieuws Onderzoekers weten al lang dat ons brein vlijtig blijft doorwerken wanneer we gaan slapen, maar wat er dan precies onze hersenpan gebeurt is nog niet geheel duidelijk. Een nieuwe grootschalige studie uit de Verenigde Staten werpt nu verrassend genoeg op dat de belangrijkste functie van slaap op een zeker moment sterk verandert, meer bepaald rond de leeftijd van 2,5 jaar, tijdens onze peuterjaren dus. Van dan af zouden de hersenen tijdens de slaap almaar meer in onderhoudsmodus gaan. 

Volgens experts bestaan er twee slaapfases. Er is de remslaap, waarbij ‘rem’ staat voor rapid eye movement, omdat de ogen tijdens deze fase snel heen en weer bewegen achter de oogleden, en de non-remslaap. Onderzoekers vermoeden dat de hersenen tijdens de remslaap druk bezig zijn met het aanleggen van verbindingen tussen hersencellen en het opbouwen van de structuren die nodig zijn voor onder meer ons geheugen en leervermogen. Tijdens de non-remslaap zou de focus liggen op het afvoeren van afvalstoffen en het herstellen van schade – onderhoud dus.
Dalend aandeel remslaap
Een multidisciplinair onderzoeksteam van de University of California, Los Angeles (UCLA) en het Santa Fe Institute in de VS wilden dit vermoeden verder bestuderen en nagaan of de functie van slaap ook veranderde in een loop van een mensenleven. De wetenschappers ontwikkelden daarom een wiskundig model, waarmee ze gegevens uit ongeveer zestig studies analyseerden. 

Ze vonden dat er een drastische omslag plaatsvond in de belangrijkste functie van slaap, rond 2,5 jaar, wanneer we nog peuters zijn. In de voorafgaande periode, vanaf onze geboorte, neemt remslaap een veel grotere rol in dan erna het geval wordt. 

Volgens de wetenschappers zouden we concreet tot 2,5 jaar ongeveer de helft van onze slaaptijd in remslaap doorbrengen, waarna het aandeel van deze slaapfase sterk zou afnemen. Het percentage van remslaap zou al gehalveerd zijn tot 25% rond ons tiende levensjaar en verder dalen tot zo’n 15% wanneer we vijftig jaar oud zijn.
Klaarstomen babybrein
Het lijkt er dus op dat de groeiende hersenen van baby’s en jonge peuters tijdens het vele slapen in een verwoed tempo aan de slag gaan om alles klaar te stomen voor de persoonlijke ontwikkeling van de kindjes. Door al dat harde werk kunnen de kindjes dan snel beginnen met het aanleren van bijvoorbeeld taal. Op latere leeftijd gaat het brein zich tijdens onze nachtrust meer en meer concentreren op het onderhoud van de indrukwekkende infrastructuur onder onze schedel.

Bronnen:
https://www.universityofcalifornia.edu
https://www.standaard.be
https://www.livescience.com
https://www.smithsonianmag.com
https://www.genengnews.com
https://www.trouw.nl
https://www.medischcontact.nl
https://advances.sciencemag.org

Lees ook: Is een middagdutje of ‘powernap’ echt gezond?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram