ad

Hoe maak je linzen klaar?

Laatst bijgewerkt: oktober 2020
123-hd-linzen-10-20.jpg

nieuws

Linzen zijn supergezond, maar bij veel mensen onbekend en vandaar ook onbemind.
En toch is het heel gemakkelijk om deze smaakvolle peulvruchten te bereiden.

Rauw zijn ze niet eetbaar, maar je kunt ze wel koken of frituren.
Vergeet niet om ze voor de bereiding altijd te spoelen onder koud stromend water.

Koken  
  • Gebruik 3 delen vocht (waaraan eventueel kruiden of specerijen zijn toegevoegd) voor 1 deel linzen. Dat vocht kan water zijn, maar ook bouillon, wijn, vruchtensap of (kokos)melk.
  • Kook de linzen in een ruime pan, want tijdens het koken nemen ze het driedubbele van hun droge volume in. Een snelkookpan is hiervoor niet geschikt. 
  • De kooktijd is afhankelijk van de soort, maar hangt ook af van de bewaartijd van de linzen en de samenstelling van het kookvocht. Worden linzen gekookt in water waaraan een zuur ingrediënt (zoals bv. wijn, tomatenpuree of citroensap) wordt toegevoegd, dan moet je de kooktijd verdubbelen. De beste manier om te checken of de linzen gaar zijn, is proeven. 
  • Kruid de linzen na het koken met zout. Je kunt ze daarna nog met een scheutje olie bakken in een koekenpan of roosteren in de oven, maar dan moet je ze wel eerst goed droogdeppen. 
  • Gekookt en in het kookvocht in de frigo bewaard, blijven ze ongeveer een week goed .
  • Let wel: Oranje linzen vallen uiteen tijdens het koken. Daarom kan je ze beter eerst aanbakken in een pan, daarna opkoken en dan van het vuur laten afkoelen in het kookvocht. 
Frituren
  • Week de linzen een twaalftal uur in ruim water.
  • Spoel ze en dep ze droog.
  • Frituur ze knapperig (een drietal minuten) op 180 °C en kruid met peper en zout of andere specerijen. 
Als je gedroogde linzen zo luchtdicht mogelijk verpakt en ze op een koele, droge en donkere plaats bewaart, blijven ze jarenlang goed. Met de tijd (na ongeveer een jaar) zullen ze iets meer uitdrogen waardoor je ze dan wel beter weekt voor je ze gaat koken. 

Wil je je de moeite besparen om zelf linzen te koken, dan zijn gekookte linzen uit blik een alternatief. Gewoon even afspoelen, laten uitlekken en klaar.

Bron
‘Linzen - meer dan 75 verrassende recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoor’ van Joke Boon
Uitgegeven door NwA’Dam (www.nieuwamsterdam.nl) en verdeeld door Mythras Books BV, Ekeren.


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

ad


pub