- dossierWat is selenium en waarom is het belangrijk voor je immuunsysteem?
- dossier8 signalen van je lichaam dat je te veel zout eet
- nieuwsGezond ouder worden: voedingsrichtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad
- dossierWat moet je eten en drinken tegen een hoge bloeddruk?
- dossierVoeding en slaap: wat (niet) eten en drinken 's avonds?
Mag je voedingsmiddelen die licht beschimmeld zijn nog opeten?
dossier
Een plekje schimmel op je brood, yoghurt of fruit: het lijkt onschuldig, maar kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Beschimmeld eten bevat vaak mycotoxines, giftige stoffen die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. En die toxines beperken zich niet tot de zichtbare schimmelvlek.
Lees ook: Mycotoxinen (schimmelgif): 'Gooi beschimmeld voedsel weg'
Mag je schimmel wegsnijden en de rest nog opeten?

© Getty Images / Aardbeien: als 1 aardbei beschimmeld is, eet je beter de rest ook niet meer op
Er bestaat geen twijfel over: beschimmelde producten zijn niet meer geschikt voor consumptie. De reden daarvoor is dat ze mycotoxines bevatten, dat zijn giftige stoffen die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Onderzoek toont aan dat die toxines zich niet enkel bevinden in de zichtbare schimmellaag of -vlek, maar dat ze ook in een straal van 10 cm rond de getroffen plek nog aanwezig zijn. Het probleem is dus niet opgelost door de schimmelvlek op een potje yoghurt ruim weg te scheppen of door een bruine schimmelvlek in een tomaat of appel weg te snijden. Ook brood dat schimmelvlekken vertoont of noten die harig worden, kan je maar beter meteen weggooien in een afgesloten zak.
Wat met beschimmelde kaas: opeten of weggooien?
Hoe meer water een levensmiddel bevat, hoe verder de schimmelverbindingen zullen doordringen. Bij harde kazen bijvoorbeeld zitten ze dus niet zo diep als bij yoghurt of fruit, maar toch wordt aangeraden om een halve centimeter weg te snijden van een (half)harde kaas waarvan de buitenkant schimmelsporen vertoont. Is de schimmelvorming intens, dan gooi je ook hier het product beter weg. Ook zachte kazen (zoals bijvoorbeeld camembert of Munster) waarvan de schil beschimmeld is, gooi je beter helemaal weg.
Schimmelkazen of blauwe kazen zoals bijvoorbeeld Roquefort, Stilton en Bleu d'Auvergne zijn wel veilig. De schimmels die bij de productie gebruikt worden, zijn geselecteerde stammen en die kunnen geen kwaad.
Beschimmelde producten aan kippen voeren is evenmin een goed idee, want finaal komen de mycotoxines via de eieren toch weer in je lichaam terecht.
Bron:
'Hele en halve waareden en complete onzin over voeding' van Eric De Maerteleire, uitgegeven bij Manteau.