ad

Waarom je voor het doorspoelen best het toiletdeksel sluit

Laatst bijgewerkt: juni 2020
nb-toileet-wc-roze-hyg-10-15.jpg

nieuws Het was corona-advies van de virologen dat velen een maand geleden de wenkbrauwen deed fronsen: sluit het toiletdeksel voor je doorspoelt. Bij het doorspoelen zouden er namelijk partikels van het covid-19-virus in de lucht kunnen komen, met besmettingsgevaar als gevolg. Hoewel het risico op besmetting op deze manier eerder klein lijkt, toont onderzoek dat het toch geen slecht idee is om het advies ter harte te nemen, zeker in openbare toiletten.

Bij verschillende ziektes, zoals darminfecties, is al aangetoond dat de stoelgang van besmette personen ziekmakende virussen of bacteriën kan bevatten. Ook van het covid-19-virus is het genetische materiaal teruggevonden in de ontlasting van patiënten. Sommige patiënten hebben ook darmklachten zoals overgeven, diarree en buikpijn. Dit alles suggereert dat het virus mogelijk overgedragen kan worden via toiletten. 

Druppeltjeswolk met virusdeeltjes
Als je de wc doorspoelt, zorgt dat voor flink wat turbulentie, waarbij het water in de pot kolkt en spettert. Als het deksel openstaat, kan er zo een wolk van druppeltjes ontstaan. Het is mogelijk dat die wolk na een toiletbezoek van een besmette persoon ook partikels van het covid-19-virus bevat. Het gevaar bestaat dan dat die partikels in de lucht blijven hangen en vervolgens ingeademd worden door de volgende toiletbezoekers, of neerdalen op een oppervlak. In het bijzonder in openbare toiletten zou dat problematisch kunnen zijn.

Om de mogelijkheid van verspreiding via toiletten na te gaan, hebben onderzoekers van de Chinese Yangzhou Universiteit gedetailleerde computermodellen opgezet. Daarmee simuleerden ze de wervelingen in de toiletpot en de resulterende druppeltjeswolk na het doortrekken. Die simulaties toonden aan dat 40 tot 60% van de druppeltjes ongeveer een meter boven de grond komen, dus hoog boven de wc-bril, en dat die wolk daar minutenlang blijft zweven.
Extra voorzichtigheid 
Dat is de theorie, maar het is bijlange niet zeker of je werkelijk op deze manier besmet kan raken. Een belangrijke vraag is of de covid-19-virusdeeltjes uit de stoelgang actief en talrijk genoeg zijn om iemand te besmetten. Een studie, gepubliceerd midden mei, suggereert alvast dat het genetisch materiaal in stoelgangstalen van covid-19-patiënten nog weinig infectieus is. 

Het risico op besmetting via deze weg lijkt op dit moment dus behoorlijk klein. Maar aangezien het onderzoek hierover nog geen definitief uitsluitsel kan geven, is het toch een goed idee om extra voorzichtig te zijn, zeker in openbare toiletten. 

Als je het wc-deksel dicht doet voordat je doortrekt, perk je de druppeltjeswolk al zeker flink in. Verder is het verstandig om de wc-bril van tevoren schoon te maken, omdat daar waarschijnlijk druppeltjes van de vorige doorspoeling op geland zijn. Was ten slotte je handen grondig na elk toiletbezoek, want ook op de doorspoelknop en deurklink kunnen virusbevattende deeltjes zitten. De auteurs van de Chinese studie hopen dat hun bevindingen ook leiden tot de installatie van veiligere toiletten, waarvan bijvoorbeeld het deksel automatisch sluit voor het doorspoelen.

Bronnen: 
https://www.newscientist.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://aip.scitation.org
https://edition.cnn.com
https://theconversation.com

zie ook artikel : Hoe lang ben je immuun na een corona-infectie?


bron: Andy Furniere, gezondheidsjournalist

ad


pub