ad

Do's en don'ts voor een krokante quichebodem

Laatst bijgewerkt: juni 2020
123-h-deeg-blindbak-06-20.jpg

nieuws

Of je de quichebodem nu zelf maakt of koopt, of je nu zanddeeg, bladerdeeg of nog een ander alternatief gebruikt, belangrijk is dat de bodem lekker smaakt en 'bite' heeft. Tegenwoordig worden tortilla of naanbrood ook vaak gebruikt als bodem voor een quiche of hartige taart.
Dit zijn de do's en de don'ts voor een krokante bodem.

- Bak het deeg blind voor je het belegt. Dat betekent dat je het deeg, voorzien van een 'fake' vulling, vooraf al wat bakt omdat het meer gaartijd vraagt dan de 'echte vulling'. Het zorgt er ook voor dat het deeg al mooi knapperig is voor de echte vulling erin gaat en de kans ziet om de bodem klef of zompig te maken. En het verhindert dat het deeg inzakt tijdens het bakken. Hoe ga je te werk? zie verder.
- Droog de vulling: laat groenten uitlekken of dep ze droog. Dep ook gebakken vis of vlees droog.
- Laat de vulling afkoelen voor je ze op het deeg legt.
- Haal de quiche na het bakken uit de taartvorm en laat hem afkoelen op een rooster zodat er voldoende lucht kan circuleren onder de bodem.

Deeg blind bakken, hoe doe je dat?
- Bekleed de taartvorm met het deeg en prik erin met een vork. 
- Leg er een vel bakpapier over en vul het met een 'blinde' of 'fake' vulling: bedek het met proppen aluminiumpapier of gedroogde peulvruchten. 
- Bak de taartbodem 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C (boven- en onderwarmte).
- Haal het deeg uit de oven, verwijder het bakpapier en de 'stand-in'-vulling en laat het afkoelen.


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

ad


pub