Wat is er sinds 1 november gewijzigd in de apotheek?

Laatst bijgewerkt: januari 2020
123-h-apotheek-med-01-20.jpg

nieuws

Sinds 1 november 2019 zijn er een aantal wijzigingen van kracht in verband met toeslagen bij wachtdiensten en geldigheidsdatum van voorschriften.

  • Een doktersvoorschrift voor medicijnen is niet meer onbeperkt geldig, tenzij de arts het uitdrukkelijk anders vermeldt op het voorschrift. De patiënt heeft nu exact 3 maanden de tijd om een voorgeschreven geneesmiddel af te halen in de apotheek. Na die periode mag een apotheker het product niet meer afleveren, tenzij het natuurlijk gaat om een middel dat vrij verkrijgbaar is zonder voorschrift.
    Op die manier wordt de geldigheidsduur van een voorschrift gelijkgeschakeld aan de periode van terugbetaling van medicatie volgens het principe van de derdebetalingsregeling. Dat principe houdt in dat de patiënt in de apotheek enkel het remgeld moet betalen, dat is zijn persoonlijke bijdrage die rest na het bedrag dat door het RISIV wordt opgehoest.  
  • Er is een aanpassing wat de toeslagen tijdens de wachtdiensten betreft. Voor een geneesmiddel met doktersvoorschrift mag een apotheker van wacht nu geen toeslag meer aanrekenen aan de patiënt. De ziekteverzekering neemt die kost (een wachthonorarium van 5,32 euro per terugbetaald geneesmiddel) voortaan voor zijn rekening.
    Heeft de patiënt geen doktersvoorschrift voor het/de geneesmiddel(en) die hij nodig heeft, dan mag de apotheker buiten de openingsuren of tijdens wachtdienst wel een supplement aanrekenen, ook voor producten die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn.
    Op de website www.apotheek.be vind je welke apotheker van wacht is in jouw regio.  

Bron:
www.apotheek.be


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram