- dossierFototoxiciteit: met welke geneesmiddelen mag je niet in de zon?
- dossierPomodoro techniek: meer productiviteit en minder afleiding (time management)
- dossierWaarom werkt mijn medicatie tegen hooikoorts niet meer?
- videoGele markeerstift helpt niet beter studeren, wat wel?
- videoDe beste voorbereiding en studiemethode voor je examens
Een op de 20 universiteitsstudenten gebruikt stimulerende geneesmiddelen om beter te studeren

nieuws Het FAGG bevroeg meer dan 12 000 Franstalige universiteitsstudenten over het gebruik van stimulerende geneesmiddelen. Hieruit blijkt dat 5% van deze studenten stimulerende geneesmiddelen gebruikt in de hoop hun studieprestaties te verbeteren zonder dat het gaat om een medisch gebruik.
1 op de 20 studenten gebruikt stimulerende geneesmiddelen om niet-medische redenen.
Tijdens de bevraging gaf 8% van de studenten aan dat ze ooit stimulerende geneesmiddelen hadden gebruikt, al dan niet in het kader van een medische behandeling. De meerderheid gaf aan dat ze deze geneesmiddelen in het voorgaande jaar hadden gebruikt. Methylfenidaat was het meest gebruikte middel. Het gebruik bij mannen lag twee keer zo hoog als bij vrouwen. Twee op de drie gebruikers van stimulerende geneesmiddelen gebruiken deze buiten het kader van een medische behandeling. Bij deze gebruikers begon meer dan 80% pas na de leeftijd van 18 jaar met het gebruik van stimulerende geneesmiddelen.
Stimulerende geneesmiddelen die zonder medisch advies worden verkregen, worden gebruikt om de studieprestaties te verbeteren.
De belangrijkste redenen die studenten aanhaalden om het gebruik van deze geneesmiddelen te motiveren waren: betere concentratie, langer kunnen studeren en betere studieprestaties. Het gebruik als partydrug of om af te vallen was vrij beperkt.
Verschillende bijwerkingen waargenomen