ad

Chatbot: een online platform over biologische medicatie voor reumapatiënten

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-h-chatbot-biolog-reuma-02-19.jpg

nieuws

ReumaNet vzw, dat Vlaamse patiëntenverenigingen rond reumatische aandoeningen verenigt, heeft een nieuwe online applicatie, CHATBOT, ontwikkeld om vragen over biologische medicatie te beantwoorden.

Biologische medicatie wordt al meer dan 15 jaar gebruikt bij de behandeling van reumatische aandoeningen. In Belgie¨ zijn meer dan tien terugbetaalde biologicals op de markt die ingezet kunnen worden bij de behandeling van de meest voorkomende reumatische aandoeningen. Zo’n 23.000 patie¨nten in Belgie¨ krijgen biologicals voorgeschreven. Bij velen heeft deze therapie de levenskwaliteit fundamenteel verbeterd en hen terug perspectieven geboden. Maar geschat wordt dat ruim e´e´n op drie patie¨nten niet adequaat reageert op de medicatie: onvoldoende effect, teveel nevenwerkingen.

In Belgie¨ behoren de biologicals tot de zogenoemde ‘hoofdstuk IV’ geneesmiddelen die gebonden zijn aan uiterst strenge voorwaarden van terugbetaling. Zo mag de behandeling enkel door een reumatoloog worden voorgeschreven die eerst dient na te gaan of de patie¨nt voldoet aan de criteria voor terugbetaling. Dit gebeurt op basis van een aantal testen en onderzoeken die het ziekteniveau bepalen. Een behandeling met biologicals is alleen mogelijk wanneer andere behandelingen gefaald hebben.

Informatiebrochure

Reumanet heeft een uitgebreid informatiedossier gepubliceerd over ‘Biologische medicatie bij reuma, een beknopte introductie voor patiënten door patiënten’. U kan dit dossier hier downloaden.

CHATBOT

Vanaf nu kan u voor vragen over die biologische medicatie bij reuma ook de CHATBOT raadplegen. Deze chatbot is geen mens, geen echt persoon, maar zoals zijn naam al laat vermoeden een soort robot. Deze robot is in staat om aan de hand van trefwoorden en vooraf geprogrammeerde zinnen uw vragen te beantwoorden. Hij leert daarbij door zijn ervaringen en zal steeds beter kunnen inspelen op de gesprekken die u met hem voert. 

De chatbot werkt het best als u maar één trefwoord per vraag opgeeft. Een zin als ‘Kan ik reizen met een biological?’ zal u meer algemene info over de biological opleveren. Als u ‘Kan ik reizen?’ intikt, zal de chatbot u informatie over reizen met een biological geven.

Zijn antwoorden kunnen echter nooit het advies van een arts vervangen. Ga steeds het gesprek aan met uw arts als u twijfelt of verdere vragen heeft.


ad


pub