Alles wat je moet weten over de zwangerschapstest

dossier

Als je probeert zwanger te raken, zou je liefst elke dag een zwangerschapstest nemen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Wanneer kan je een zwangerschapstest doen? En welke zwangerschapstest is de beste?

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Getty_zwangerschapstest_2023.jpg

© Getty Images

Als je zwanger bent, maakt je lichaam automatisch het HCG-hormoon aan. Dit hormoon is terug te vinden in je bloed en in je urine. Vandaar dat bij een zwangerschapstest urine nodig is: een zwangerschapstest meet immers de hoeveelheid HCG van je urine en bepaalt op basis daarvan of je daadwerkelijk zwanger bent.

Hoewel het hCG zwangerschapshormoon al rond de achtste dag na de bevruchting wordt uitgescheiden, dat is vanaf het moment van de innesteling, is de hoeveelheid op dat moment meestal nog te klein om door een zwangerschapstest te worden opgespoord. Als je te vroeg test, bestaat dus de kans op een negatief resultaat terwijl je toch zwanger bent.

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?

Goedkope of dure zwangerschapstest?

Zwangerschapstesten zijn er in verschillende prijscategorieën van een paar euro voor een budgetversie tot meer dan tien euro voor een merkvariant. Over het algemeen is de ene test niet beter dan de andere. Het hangt er allemaal vanaf hoeveel jij wilt uitgeven en de verschillende niveaus in gebruiksgemak. 

Analoge zwangerschapstest

Om een zwangerschapstest te doen moet het teststaafje een paar seconden in je urine gehouden worden. Dit kan door erop te plassen maar ook door het teststaafje in een met jouw urine gevuld potje te dompelen. Bij een analoge test verschijnt er één streepje als je niet zwanger bent en twee als je wel zwanger bent. Het nadeel van een analoge zwangerschapstest is wel dat het streepje heel licht te zien kan zijn. Of dat er na een bepaalde tijd automatisch een tweede streepje te zien is, ook wel een indroogstreepje genoemd. Wacht daarom niet te lang na je plasje om het resultaat na te lezen; hou de wachttijd aan die in de bijsluiter aangegeven staat. 

Digitale zwangerschapstest

De digitale test gebruik je op dezelfde manier als een analoge test; het verschil zit 'm in hoe je 'm afleest. Bij een digitale zwangerschapstest is de uitslag makkelijk van het scherm af te lezen. Meestal staat er dan: zwanger of niet zwanger. Sommige testen kunnen daarnaast ook aangeven hoeveel weken je al zwanger bent. Een nadeel van de digitale zwangerschapstest kan zijn dat deze duurder is (vaak meer dan tien euro). Dit kan prijzig zijn als je actief bezig bent met zwanger worden en bijvoorbeeld gedurende meerdere maanden een zwangerschapstest moet doen.

Lees ook: Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen

Wanneer doe je best een zwangerschapstest?

Je kan een test doen op de dag dat je je maandstonden zou moeten krijgen. Ochtendurine is het meest betrouwbaar, die bevat immers de hoogste concentratie van het zwangerschapshormoon. Heb je een onregelmatige cyclus en is het daardoor lastig vast te stellen wanneer je overtijd bent? Dan kun je het best je langst mogelijke cyclus als leidraad aanhouden.

Sommige testen zijn zo gevoelig dat je ze tot 6 dagen voor je gemiste menstruatie kan gebruiken. Zo’n ‘vroege zwangerschapstest’ kan je al doen  5 dagen voordat je menstruatie zou moeten beginnen. Weet wel dat de kans op een fout resultaat dan groter is.

Op de meeste zwangerschapstesten staat dat ze bijna honderd procent betrouwbaar zijn, meestal rond de 97% of 99%. Een bloedtest is honderd procent betrouwbaar. Die kan je laten uitvoeren bij je huisarts. Sowieso is een bloedtest aangewezen na een positieve zwangerschapstest, zodat de hoeveelheid HCG gecheckt kan worden. Een mooie evolutie van het HCG-cijfer wijst op een gezonde zwangerschap.

Lees ook: hCG: Welke waarden wijzen op een (gezonde) zwangerschap?

Positieve zwangerschapstest

Als je de instructies bij de test goed opgevolgd hebt, betekent een positieve test dat je zwanger bent. Weet echter wel dat er altijd nog een kans bestaat dat het om een vals positieve zwangerschapstest gaat. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de zwangerschap niet doorgezet heeft, maar het zwangerschapshormoon nog wel in je lichaam aanwezig is.

Lees ook: Wat als je zwangerschapstest een licht streepje toont?

Negatieve zwangerschapstest

Een negatieve testuitslag betekent doorgaans dat je niet zwanger bent. Maar ook dit kan een foutieve uitslag zijn. Bijvoorbeeld als je van tevoren te veel vocht binnen hebt gekregen. Hierdoor kan de concentratie van het zwangerschapshormoon in je urine verminderd zijn. Maar ook als je de test niet goed hebt uitgevoerd kun je een valse uitslag krijgen. Je kunt dan de test een paar dagen later opnieuw doen. Als je echt overtijd bent, verdubbelt het HCG-hormoon namelijk elke paar dagen.

Bronnen:
https://www.nhs.uk
https://www.plannedparenthood.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram