Bewegingsadviezen na obesitaschirurgie

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123h-chirurgie-obes-puzzle-01-19.jpg

nieuws

Naast het aanpassen van de voedingsgewoonten, is ook regelmatig bewegen belangrijk, zowel voor als na een bariatrische operatie.
Sommige ziekenhuizen organiseren zelf zowel pre- als postoperatieve oefensessies, die vaak door het ziekenfonds worden terugbetaald.

Voor de operatie

Een goede preoperatieve conditie vermindert het risico op complicaties en zorgt voor een beter herstel na de ingreep. Preoperatieve oefeningen bestaan vooral uit conditietraining en ademhalingsoefeningen.

Na de operatie

Om gewicht te verliezen moet u meer calorieën verbranden dan het aantal calorieën dat uw lichaam opneemt via de voeding. Dit is alleen mogelijk door voldoende te bewegen. Bij het afvallen verliest u niet alleen vet maar ook spiermassa, wat niet wenselijk is. Daarom moet u uw spieren trainen. Dit kan ook helpen om overtollige huid op de buik of de armen te vermijden.
In de eerste dagen na de operatie zult u in het ziekenhuis mogelijks reeds revalidatie-oefeningen krijgen.
Ongeveer 4 tot 6 weken na de operatie kunt u, al dan niet onder begeleiding van een kinesist, starten met een oefenprogramma.

Conditietraining

Ga drie tot vijf keer per week gedurende 30 tot 50 minuten sporten, zoals wandelen, zwemmen, fietsen, joggen…
Begin langzaam, zonder u te forceren, en bouw langzaam op. U zult merken dat naarmate uw gewicht afneemt, lichaamsbeweging gemakkelijker wordt.
Een eenvoudige manier om uw fysieke activiteit op een dag in te schatten, is het systeem van de stappenteller. Dit toestel meet het aantal stappen dat u per dag zet. Meer informatie hierover vindt u op de website www.10000stappen.be.

Krachttraining

Krachttraining helpt om af te vallen. Bij sterker ontwikkelde spieren vergroot de vetvrije massa (zoals de spieren) en neemt de vetmassa af.
Krachttraining moet gericht zijn op de grote spiergroepen zoals borst, bovenrug, onderrug, buik en benen. Probeer twee tot drie keer per week te trainen.
Best is om in begin te trainen onder begeleiding van een kinesist. 

Andere leefregels na obesitaschirurgie

Stoppen met roken

Het is verstandig om reeds voor de operatie te stoppen met roken. Roken veroorzaakt doorbloedingsproblemen wat de kans op wondinfectie verhoogt en de wondheling bemoeilijkt. De rokershoest veroorzaakt pijn ter hoogte van de wonde. Het verhoogt ook het risico op een maagzweer na de operatie. Gezien u door de maagverkleining gewicht verliest, zal het stoppen van roken geen gewichtstoename veroorzaken.

Zwangerschap

Zwanger worden na een bariatrische ingreep is geen probleem. Mogelijks bent u door het gewichtsverlies na een bariatrische operatie zelfs vruchtbaarder en sneller zwanger.
U moet wel minstens 12 tot 24 maanden wachten om zwanger te worden tot uw gewicht weer min of meer stabiel is.
Tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap voelen vele vrouwen zich bovendien misselijk en moeten ze ook vaak braken, wat het herstelproces van een pas geopereerde maag niet ten goede komt.
  • Omdat orale anticonceptie (‘de pil’) soms minder goed in het lichaam opgenomen wordt na bariatrische heelkunde en de betrouwbaarheid van ‘de pil’ als anticonceptiemiddel dus niet meer gegarandeerd is, moet u extra goed opletten. Overleg met uw huisarts of gynaecoloog welke anticonceptiemethoden voor u het meest geschikt zijn.
  • Als u in het eerste jaar na uw operatie toch zwanger wordt, moet u dit zo snel mogelijk melden bij uw gynaecoloog, zodat uw voeding kan worden aangepast.
  • Als u niet zeker bent van het type van operatie, vraag aan de chirurg die uw operatie uitgevoerd heeft of hij een brief voor uw gynaecoloog wil schrijven waarin staat wanneer u geopereerd bent, welk type ingreep u hebt gehad, of u medicatie neemt en de resultaten van uw laatste bloedafname.Uw gynaecoloog zal u een gerichte opvolging met aangepast bloedanalyses kunnen voorstellen.

Veranderde opname van medicatie

De opname van geneesmiddelen via het maag-darmkanaal wijzigt na bariatrische heelkunde. Het is daarom van belang om elke arts die u raadpleegt steeds in te lichten over de operatie.
  • Het innemen van geneesmiddelen kan moeilijker gaan. U zult de tabletten dan moeten breken of pletten. Pillen met omhulsel mogen niet gebroken worden: vraag dan aan de apotheker naar de vloeibare of oplosbare vorm van het geneesmiddel.
    Indien er toch een pilletje blijft zitten, drink dan een glas water met twee theelepels poedergist. Het pilletje zal dan gemakkelijker oplossen.
  • De orale anticonceptie (‘de pil’) wordt soms minder goed in het lichaam opgenomen na bariatrische heelkunde waardoor de betrouwbaarheid niet meer gegarandeerd is. Dat is zeker het geval wanneer u een gastric bypass of een andere malabsorptie-ingreep heeft gehad. Overleg met uw huisarts of gynaecoloog welke anticonceptiemethoden voor u geschikt zijn.
  • Neem nooit op eigen houtje een laxerend middel, maar vraag eerst altijd advies aan uw arts. 

Bronnen:

www.farmaka.be
patinfo.uzbrussel.be
www.janpalfijn.be


pub