ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Waarom je elektrische handdrogers in toiletten beter vermijdt

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

 Wie net naar het toilet is geweest en zijn handen heeft gewassen, vermijdt beter de elektronische handdroger, want die zou wel eens veel viezer kunnen zijn dan je ooit had gedacht. Uit een nieuw Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat ze net deeltjes uitwerpselen weer op je handen blazen.

We leren van kleins af aan dat je je handen moet wassen na een bezoekje aan het toilet, maar als het gaat over hoe je ze moet afdrogen, blijft het oorverdovend stil. Een studie van de University of Connecticut, die werd gepubliceerd in Applied and Environmental Microbiology, toont alvast aan dat je beter toch niet voor een elektrische handdroger kiest. Die toestellen zuigen namelijk lucht op waarin zich kleine deeltjes stoelgang en urine bevinden en blazen die weer uit recht op je handen.

Die kleine deeltjes uitwerpselen komen in een zogenaamde aërosol terecht na het doorspoelen. Zo worden partikels van wat je zonet hebt geproduceerd tot vier meter hoog de lucht in gekatapulteerd, tenminste als je het deksel niet eerst naar beneden hebt gedaan. Ze komen zo in de handdrogers terecht, die ze op hun beurt over de hele wc-ruimte en soms zelfs nog veel verder verspreiden.

Potentiële ziekteverwekkers
"Deze bevindingen tonen aan dat heel wat soorten bacteriën, inclusief potentiële ziekteverwekkers, op de handen terecht kunnen komen als ze blootgesteld worden aan handdrogers, en dat veel van die sporen zo over hele gebouwen verspreid kunnen worden", zegt hoofdauteur en professor in de microbiologie Dr. Peter Setlow.

Setlow is in elk geval zelf gestopt met die dingen nog te gebruiken en in de toiletten van de University of Connecticut vind je voortaan ook papiertjes terug waar je je handen mee kunt afdrogen. 

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180416_03465421

Het Nieuwsblad
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub