Geen diabetesmedicijnen nodig bij intensief dieet

Laatst bijgewerkt: January 2018 | 1 reacties
123-dieet-lintm-opschr-08-15.jpg

nieuws

Met een zeer intensief afvaldieet kan een deel van de zwaarlijvige mensen met diabetes type 2 zonder medicatie door het leven. Dat schrijven Britse onderzoekers in het medisch tijdschrift The Lancet. 

Ze volgden gedurende één jaar ruim 300 mensen met diabetes type 2 en een BMI tussen 27 en 45, die geen insuline moesten gebruiken. De helft werd op de gebruikelijke wijze met geneesmiddelen behandeld, de andere helft kreeg een intensief dieet. Dat afvalprogramma bestond uit drie fases: eerst drie tot vijf maanden laagcalorische maaltijdvervangers (850 kilocalorieën per dag). Daarna twee tot acht weken voorzichtig opbouwen van een gezond eetpatroon. In de laatste fase was het doel om op gewicht te blijven. Tijdens de eerste fase was het advies hun normale beweegpatroon vast te houden, in de andere twee om meer te bewegen. 

Na een jaar was de afvalgroep gemiddeld 10 kg vermagerd, een kwart was zelfs meer dan 15 kilo kwijt. Bijna de helft had een normaal bloedglucose en had geen antidiabetica meer nodig. Hoe meer gewichtsverlies, hoe vaker ze hun geneesmiddelen konden stoppen. In de controlegroep (die hun gewone geneesmiddelen namen) bedroeg het gewichtsverlies gemiddeld 1 kg en had 4 procent geen diabetesmiddel meer nodig. De meest voorkomende bijwerking van het dieet was obstipatie. Eén op de vijf deelnemers in de afvalgroep maakte het programma niet af. 

Het onderzoek loopt nog drie jaar verder om na te gaan of het resultaat van het dieet blijvend is. 

Bron
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)33102-1/fulltext
https://www.nhs.uk/news/diabetes/radical-low-calorie-diet-may-help-reverse-type-2-diabetes/


verschenen op : 17/01/2018

1 reacties

Geen diabetesmedicijnen nodig bij intensief dieet

door roger geens, 18 January 2018 om 15:41

Dat doe ik zelf al meer dan 2 jaar ,ik regel mijn suiker met eten ,bewegen ,doch als ik werk moet ik na 1 uur energie bijtanken (eten) .Over het jaar genomen heb ik gemiddeld 1/2 pilletje nodig (Euglucon) ,zonder geneesmiddel kan niet .

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt