ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Toch zo rood als een kreeft? Deze tips helpen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Volop genieten van mooie zomerdagen, maar je zonnecrème vergeten: het kan iedereen een keer overkomen en het doet vaak geen deugd. Dermatoloog Thomas Maselis, voorzitter van Euromelanoma België, weet hoe je een verbrande huid kan voorkomen én genezen.

“Zonnecrème smeren en veel tijd doorbrengen in de schaduw is de beste manier om een verbrande huid te voorkomen ”, zegt Maselis. De huidspecialist stelt echter vast dat mensen vaak niet aan preventie doen, met vaak pijnlijke gevolgen van dien. “Hoe je zal verbranden, hangt onder meer af van de intensiteit van de straling en je huidtype. De grote verantwoordelijke voor een rode, gloeiende huid na een tijdje in de zon is UVB licht. Dat is vooral gevaarlijk in de bergen: hoe hoger je staat, hoe korter de weg de stralen moeten afleggen en hoe sneller je zal verbranden. Zonnen aan zee is ook verraderlijk, want daar is vaak een briesje waardoor je je van geen kwaad bewust bent”, klinkt het.

Opletten met waterpret

Hetzelfde geldt voor waterpret.
“Snorkelen, bijvoorbeeld, is verfrissend, maar je verbrandt omdat je net onder het wateroppervlak ligt. Maselis raadt dan ook aan om een T-shirt aan te trekken als je gaan snorkelen en voorzichtig te zijn in, op en rond water. "Dat brengt verkoeling, dus je hebt het niet door als je huid verbrandt", klinkt het. Heb je toch te lang of onvoldoende beschermd in de zon gelegen, dan dan heeft hij ook enkele tips: 

- Smeer je lichaam om de drie à vier in met een verfrissende aftersun 
- Een wondhelende zalf kan de pijn op verbrande ook verzachten
- Verbrande huid? Blijf absoluut een paar dagen uit de zon
- Ga voor een koude douche en leg eventueel ijs op de verbrande zone om af te koelen
- Zit je meestal op kantoor, maak dan geen te abrupte switch door tijdens een vrije dag uren in de zon te liggen, dan loop je meer risico om te verbranden. Je geleidelijk blootstellen aan de zon - vanaf het voorjaar - is een beter idee en je bruine kleurtje zal veel langer blijven.

Volgens Maselis treden de symptomen van verbranding op tussen de vier en acht uur na blootstelling aan de zon. “Er zijn verschillende gradaties van verbranding. Lichte verbranding gaat gepaard met roodheid en een gloeiende huid. Als je zwaar verbrand bent, kan je blaren krijgen. Die zijn heel slecht voor het DNA van onze cellen”, zegt de specialist.

Dubbel zoveel kans op kanker
De dermatoloog zegt dat het risico op melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, verdubbelt als je in je leven vijf keer bent verbrand. “Een tip om te weten of je gevaar loopt om te verbranden: kijk naar je schaduw. Is die langer dan je gestalte, dan zit je relatief veilig. Is de schaduw korter, dan sta je heel dicht bij de zon (denk aan landen rond de evenaar) en is het snel te laat. ’s Morgens vroeg en ’s avonds, na een uur of vijf, is de kans om te verbranden ook veel kleiner om de simpele reden dat de zon niet loodrecht boven je staat. Hoe schuiner, hoe groter de afstand de schadelijke straling moet afleggen in de atmosfeer en hoe kleiner de kans dat je zal verbranden.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160823_02435945

Het Nieuwsblad
ad


pub