Verhoogt paracetamol tijdens zwangerschap kans op hyperactiviteit kind?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-txt-paracetamol-08-16.jpg

nieuws Volgens onderzoek in Spanje zou het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap de kans op hyperactiviteit bij kinderen verhogen, zo meldt de Nederlandse medische website doktermedia.nl.
De studie verzamelde gegevens van ruim 2700 vrouwen en hun kinderen in vier Spaanse regio's. Daarbij werd onder meer gekeken naar het paracetamolgebruik van moeders tijdens de eerste 32 weken van de zwangerschap. Meer dan 40 procent van de vrouwen had tijdens de zwangerschap paracetamol genomen. Bij kinderen waarvan de moeder paracetamol had genomen was de kans op hyperactiviteit op de leeftijd van 5 jaar 40 procent hoger dan bij de kinderen waarvan de moeder geen paracetamol had geslikt. Bij de jongens uit de paracetamolgroep was er ook een grotere kans op autismeverschijnselen, maar niet bij de meisjes.

Eerder onderzoek in 2015 in Denemarken toonde eveneens een verband tussen paracetamolgebruik en hyperactiviteit. Of daaruit mag afgeleid worden dat paracetamol de kans op hyperactiviteit en op autismeverschijnselen bij jongens verhoogt, is echter niet aangetoond. Het enige dat deze studies aantonen is dat er een statistisch verband tussen beide bestaat, niet dat de hyperactiviteit een gevolg is van het paracetamolgebruik. Het zou kunnen dat andere, niet gekende of niet onderzochte factoren, de oorzaak zijn van de hyperactiviteit.
Dit onderzoek is alleszins geen reden om paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap af te raden.

Bron:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27353198
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram