ad

Bloedtest om pinda-allergie op te sporen

Laatst bijgewerkt: juni 2016
123-labo-bloedafname-tube-07-15.jpg

nieuws Bij drie op de vijf kinderen met verdenking op pinda-allergie kan met een simpele bloedtest een pinda-allergie worden aangetoond of uitgesloten. Door deze nieuwe test hoeven nu veel minder kinderen een voedselprovocatietest in het ziekenhuis te ondergaan. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Artsen gebruiken nu meestal een voedselprovocatietest om voedselallergie vast te stellen. Hierbij krijgen kinderen tijdens een dagopname het betreffende voedingsbestanddeel in het ziekenhuis toegediend en kijken artsen of er een allergische reactie optreedt. Veel ouders zien er tegenop om hun kind deze belastende procedure te laten ondergaan omdat er een risico bestaat op ernstige allergische reacties.
Naast het feit dat een voedselprovocatietest duur en belastend is, is de uitslag ervan niet altijd even nauwkeurig: zelfs ervaren artsen trekken vaak verschillende conclusies naar aanleiding van een bepaalde testuitslag. Ook bleek dat bij sommige kinderen, ondanks een negatieve voedselprovocatietest, er toch allergische reacties ontstonden na het eten van pinda’s. Tenslotte lukte het bij 32 procent van de kinderen met een verdenking op pinda-allergie, ondanks een negatieve voedselprovocatietest, door angstgevoelens niet meer om thuis pinda’s te gaan eten.

Onderzoek
Voor deze studie onderzochten artsen bij 83 kinderen met verdenking op pinda-allergie of een eenvoudige bloedtest (het aantonen van antistoffen tegen tegen het pinda-eiwit Ara h 2) bruikbaar is om pinda-allergie aan te tonen of uit te sluiten. Bij 62 procent van de kinderen kon pinda-allergie op deze wijze adequaat worden vastgesteld en zij hoefden daarom geen dure en belastende voedselprovocatietest meer te ondergaan (38 procent moest alsnog een voedselprovocatietest ondergaan omdat de bloedtest geen uitsluitsel gaf). De bloedtest is al beschikbaar in een aantal ziekenhuizen.

Betere begeleiding
Arts-onderzoeker Francine van Erp zegt: “Door de nieuwe bloedtest nemen we nu veel minder kinderen met een verdenking op pinda-allergie op voor een voedselprovocatietest. Dit is minder belastend, veiliger én goedkoper. Wanneer we desondanks een voedselprovocatiest moeten uitvoeren, begeleiden we ouders en kinderen intensief na een negatieve uitkomst. Zo nemen we angst weg en beoordelen we of er echt geen sprake is van een allergie.”


ad


pub