Hoe kunt u ringworm of Katrienewiel krijgen?

Laatst bijgewerkt: juli 2016
123-ringworm-katrienew-schimmelinf-06-16.jpg

tips Ringworm of Katrienewiel, soms ook ringschurft genoemd, is een schimmelinfectie van de huid of de behaarde hoofdhuid, meestal veroorzaakt door een schimmel van het geslacht Microsporum of Trichophyton. De aandoening wordt ook wel tinea corporis (op de romp) of tinea capitis (als het op het hoofd is gelocaliseerd) genoemd. Of Trichophytie, naar de verantwoordelijke schimmel.
Het heeft dus niets met een worm te maken, maar door de vorm van de huiduitslag kan de indruk ontstaan dat er een worm onder de huid zit.
De infectie kan zowel bij mensen als dieren, zoals honden, katten en paarden, optreden.

Komt ringvorm vaak voor?
Ringworm is de meest voorkomende zoönose die niet via voedsel overgedragen wordt. Ze komt vrij veel voor, vaker bij kinderen dan bij volwassenen.

Symptomen: wat zijn de ziekteverschijnselen?
• Op de huid (bijvoorbeeld de romp, billen, liezen...) of op het hoofd ontstaan ronde, schilferende plekken ter grootte van ongeveer 1 cm. De ringen zijn scherp begrensd, met een regelmatige uitbreiding aan de randen. De rand is meestal een klein beetje verdikt. Bij mensen met een lichte huid zijn de plekken roze met een donkerrode ring aan de buitenkant. Bij mensen met een donkere huid zijn de plekken lichtbruin met een donkerbruine ring aan de buitenkant. De plekken worden langzaam groter tot twee centimeter doorsnede. In erge gevallen sluiten verschillende cirkels aaneen en ontstaat een grote oppervlakte met aangetaste huid.
• Als de schimmel op het hoofd zit, breken de haren vlakbij de huid af. Daardoor ontstaan kale plekken. Zonder behandeling kunnen de plekken op het hoofd blijvend kaal worden.
• Soms is er jeuk of een branderig gevoel, er kan ook een zwelling en afscheiding van vocht zijn op deze plekken.
• Bij mensen met een verminderde afweer kan de schimmel dieper in de huid doordringen en daar een ernstige en pijnlijke huidontsteking geven.

Wie kan ringworm krijgen en wie loopt extra risico?
In principe kan iedereen ringworm oplopen. Maar het wordt het meest gezien bij kinderen en bij jong volwassenen.

• Ringworm komt vaak voor bij veehouders, veeartsen en paardenliefhebbers.

• Verder loopt iedereen, en zeker jonge kinderen, die regelmatig in aanraking komt met (huis)dieren het risico van besmetting.

• Personen met een verminderde afweer en mensen met suikerziekte zijn er vatbaarder voor. Ook patiënten met eczeem of psoriasis, die ontstekingsremmende crèmes of zalven op de huid smeren (lokale corticosteroïden) kunnen makkelijker schimmelinfecties krijgen.


Hoe krijgt u ringworm?
De infectie kan van dier naar mens overgedragen worden, maar ook van mens naar mens of van mens naar dier.
Veel dieren, maar ook mensen, zijn drager van de schimmelsporen die ringworm kunnen veroorzaken, zonder dat ze er zelf last van hebben. Zij kunnen de schimmel overdragen op anderen zonder dat ze zelf verschijnselen vertonen.

De schimmelsporen kunnen vooral goed doordringen in een natte, enigszins verweekte of beschadigde huid.

• Door direct huidcontact met iemand anders of met een dier die een schimmel heeft.

• Door huidcontact met afgevallen huidschilfers van iemand die besmet is. Vooral in een warme en vochtige ruimte kan u zo besmet raken, bijvoorbeeld in een douchecabine, kleedkamer of sauna.

• Door contact met besmette voorwerpen, bijvoorbeeld door gezamenlijk gebruik van petten, mutsen en hoofddoeken, kammen, haarborstels, scheerapparaat, kleding, knuffels, badhanddoek en beddengoed. Ook via de bekleding van bus-, bioscoop- of theaterstoelen is besmetting mogelijk. En verder via bijvoorbeeld paardendekens, zadels, borstels, de hondenmand...
Nadat de schimmel de huid is binnen gedrongen, duurt het gemiddeld 2 tot 3 weken voordat er symptomen optreden.

Hoe kunt u zien dat een huisdier besmet is?
Bij dieren kunnen de ringworm-plekken er uiterst variabel uit zien.
• De typische ringworm-plekken zijn rood en rond en scherp begrensd. Vaak zijn er ook grauwe schubjes of korsten en treedt er haaruitval op op de aangetaste plaatsen.
• Bij runderen en paarden is er meestal geen jeuk, bij honden en katten wel.
• Vooral jonge dieren hebben er last van.
Veel dieren kunnen schimmel bij zich hebben zonder symptomen te vertonen.


Hoe kunt u ringworm voorkomen?
Wanneer er in uw gezin of omgeving iemand ringworm heeft, is het belangrijk om verspreiding van besmettelijke huidschilfers en besmette haren zoveel mogelijk tegen te gaan.

• Was de handen zorgvuldig na (huid)contact met een besmet persoon of dier.

• Gebruik alleen eigen kleding, pet, muts, hoofddoek, kam, borstel, haarspeldjes en andere haaraccessoires.
• Gebruik ook aparte handdoeken, washandjes enzovoorts.

• Het is verstandig kammen, borstels, scheergerief enzovoorts na gebruik grondig schoon te maken met 70% alcohol.

• Neem tafels, stoelleuningen en vloeren bij voorkeur met een natte doek af om schilfers en haren te verwijderen. Maak ze daarna droog.

• Spoel de douche na gebruik goed na.
• Kinderen met deze schimmelinfectie mogen gewoon naar kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school als de behandeling gestart is. Kinderen die contact hebben gehad met een kind met de schimmelinfectie kunnen al besmet zijn. Thuishouden helpt dan niet om te voorkomen dat zij klachten krijgen.
• Als u vermoedt dat uw huisdier een schimmelinfectie heeft, ga dan met uw dier naar de dierenarts, zodat het ook behandeld kan worden.
• Aangetaste dieren zouden geïsoleerd moeten worden en materialen zoals borstels moeten niet met meerdere dieren gedeeld worden.

zie ook artikel : Hoe wordt ringworm of Katrienewiel behandeld?

Bronnen
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/R/Ringworm
http://www.bondmoyson.be/wvl/gezond-actief/ziektesbehandelingen/ziektes/pages/katrienewiel.aspx
http://www.buitenpraktijk.ugent.be/v2/singlepages/artikelenarchief/artikelenrund/zoonosenboerderij.pdf
www.huidziekten.nlverschenen op : 28/06/2016 , bijgewerkt op 03/07/2016
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt