Pityriasis rosea: roze, schilferige vlekjes op de huid

In dit artikel
Pityriasis rosea: roze, schilferige vlekjes op de huid

dossier

Pityriasis rosea is een onschuldige huidaandoening die gekenmerkt wordt door roze schilferende vlekjes op het lichaam. De vlekjes kunnen licht jeuken en verdwijnen vanzelf na een aantal weken. Een behandeling is niet nodig.

Lees ook: Roodvonk (scarlatina): keelpijn met huiduitslag

Oorzaak pityriasis rosea

123-oz-huid-vergrootgl-acne-uitslag-10-18.png
De precieze oorzaak van pityriasis rosea is onduidelijk. Er zijn aanwijzingen dat de uitslag wordt veroorzaakt door een virale infectie, met name door bepaalde stammen van het herpesvirus. Maar het is niet verwant aan het herpesvirus dat koortslip veroorzaakt. 

Pityriasis rosea is niet besmettelijk. En wie het eenmaal gehad heeft, krijgt het meestal niet nog een keer. De aandoening komt vooral voor bij personen tussen 10 en 35 jaar. Ook krijgen vrouwen er vaker mee te maken.

Lees ook: Wat zijn die rode vlekken of bultjes op je huid?

Symptomen pityriasis rosea

Pityriasis rosea begint meestal met een grote, licht verhoogde, schilferende vlek - ook “herald patch” of moedervlek genaamd - op je rug, borst of buik. De vlek is 2 tot 5 cm groot met een roze schilferende rand en een huidkleurige kern. Voordat de vlek verschijnt, hebben sommige mensen (ongeveer 20 procent) last van griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, koorts of keelpijn.

Een paar dagen tot een paar weken nadat de moedervlek verschijnt, kan je op je rug, borst, buik, bovenarmen en bovenbenen kleinere roze schilferende vlekken zien. De vlekken volgen de huidlijnen, zodat het lijkt alsof ze de vorm van een dennenboom vertonen. De uitslag kan jeuk veroorzaken.
Na twee tot vier weken neemt de uitslag vanzelf af zonder littekens achter te laten. Na vijf tot zes weken is een patiënt doorgaans klachtenvrij.

Lees ook: Tips voor een huidvriendelijke douche of bad

Behandeling pityriasis rosea

Als je een soortgelijke uitslag opmerkt, raadpleeg dan je arts. Bij twijfel kan een bloedonderzoek uitsluitsel bieden.
Een behandeling is bij pityriasis rosea niet nodig, maar men kan wel aan symptoombestrijding doen. De meestvoorkomende klacht is jeuk. Daarvoor kan de arts lokale anti-jeukmiddelen voorschrijven. Als de jeuk zeer hardnekkig is, dient men soms lichttherapie met UVB toe.

Complicaties zijn bij deze aandoening niet erg waarschijnlijk. Als ze toch optreden, gaat het meestal om hevige jeuk. Op een donkere huid is het bovendien mogelijk dat donkere vlekken achterblijven nadat de huiduitslag is genezen.

Lees ook: Jeuk: wat veroorzaakt het en wat kan je er tegen doen?

Bronnen:
https://www.huidziekten.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram