Knakkende of krakende gewrichten: kan het kwaad?

Laatst bijgewerkt: oktober 2015

nieuws Sommige mensen kunnen hun vingers doen knakken of kraken. Sommigen kunnen dat ook met de pols, de enkels of knieën en zelfs met de nek. Sommigen vinden het een vreselijk geluid, terwijl de 'knakker' het net als iets prettigs ervaart.
In tegenstelling tot wat vaak verteld wordt, worden gewrichten daardoor niet beschadigd en krijgt u daarvan geen artritis of reuma en is het ook geen voorbode van artritis, artrose of een andere vorm van reuma.

Waarom knakken gewrichten?
In de gewrichtsholte bevindt zich een kleine hoeveelheid 'smeermiddel', een vloeistof waarin gas is opgelost. Door te trekken aan je vinger wordt de holte iets groter en ontstaat een onderdruk. Die onderdruk zorgt voor een vacuüm. Daardoor komen de gassen vrij en wordt het vacuüm opgeheven, waardoor er plots meer ruimte ontstaat in het gewricht, die opgevuld wordt met gas. Dat gaat gepaard met een knakkend geluid. Dat verklaart waarom u geen twee keer na elkaar uw vingers kunt doen kraken: het verdampte gas moet eerst weer opgelost worden in het gewrichtsvocht.
Bij sommige gewrichten zoals de knie kan het geluid ook veroorzaakt worden door de spierpees die ergens tegen wrijft.

Wanneer moet u zich wel zorgen maken?
Wanneer het kraken gepaard gaat met pijn, zwelling en/of stijfheid in het gewricht, kan er wel iets aan de hand zijn. Het kan bijvoorbeeld wijzen op gewrichts- of peesslijtage of op artrose.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram