Peuters zonder toegang tot tuin meer kans op obesitas

Laatst bijgewerkt: oktober 2015

nieuws Kinderen van 3-5 jaar die geen toegang hebben tot een tuin of groene omgeving, met laag opgeleide ouders, lopen een verhoogd risico op obesitas op 7-jarige leeftijd. Dit blijkt uit een onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Dit onderzoek is gedaan onder 6467 kinderen uit Engeland. Het doel was om te kijken naar de relatie tussen omgevingskenmerken van peuters (3-5 jaar) en overgewicht of obesitas op 7-jarige leeftijd. De onderzoekers hebben hiervoor gegevens van de zogenoemde Millenium Cohortstudie nader geanalyseerd. Met een statistisch model is het mogelijke verband berekend tussen overgewicht/obesitas en factoren als de hoeveelheid groen in de buurt, de nabijheid van een tuin en de staat van de buurt.

Belangrijkste conclusie is dat als peuters uit laag opgeleide gezinnen geen toegang hebben tot een tuin ze 38% meer kans hebben (ten opzichte van laag opgeleide gezinnen met tuin) op overgewicht of obesitas op 7-jarige leeftijd.
Daarnaast zijn andere factoren in het onderzoek meegenomen met betrekking tot het gezin en de sociale klasse, zoals: eetgedrag, opvoeding, fysieke activiteit, gewoonten, opleiding, woonsituatie en armoede. Deze factoren kunnen wel invloed hebben op het ontwikkelen van overgewicht of obesitas, maar de relatie is niet zo sterk als de factor 'toegang tot een tuin'.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram