ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Angststoornis kan van ouder op kind worden doorgegeven

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Kinderen die opgroeien in een gezin met een angstige ouder lopen tot 50% kans om ook zelf een angststoornis te ontwikkelen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry. Gezinstherapie kan echter de kans op de ontwikkeling van een angststoornis bij het kind proportioneel verlagen.

Angst voor honden, angst voor vreemden of pleinvrees, het zijn slechts enkele angststoornissen die het leven van volwassenen ernstig kunnen verstoren. Maar nu blijkt dat ouders met een angstoornis ook de gemoedstoestand van hun kinderen ernstig beïnvloeden. Zo hebben kinderen met een angstige ouder tot 50% kans om zelf een angststoornis te ontwikkelen.

En dat is niet meer dan logisch, volgens professor Golda Ginsburg van de University of Connecticut. Een angststoornis is vaak het resultaat van negatieve levenservaringen in combinatie van voorgeprogrammeerd genenmateriaal, maar angsten kunnen daarenboven ook aangeleerd worden door de ouders. Kinderen kopiëren immers het gedrag van de ouders.

Maar het onderzoek heeft ook uitgewezen dat de vicieuze cirkel met behulp van therapie doorbroken kan worden. De onderzoekers hebben gedurende één jaar 136 families waarvan minstens één van de ouders met een angststoornis kampte van dichtbij gevolgd en al dan niet met adequate therapie ondersteund.

Sommige families werden gedurende twee maanden intensief door een psycholoog begeleid, andere families kregen allerhande informatiebrochures aangereikt en de restgroep kreeg helemaal geen hulp aangeboden. Het onderzoek wees uit dat slechts 9% van de kinderen die gezinstherapie had gevolgd een angststoornis ontwikkelde, in vergelijking met 21% die informatie naar huis meekreeg en 31% die aan hun lot werden overgelaten.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150926_01888286

Het Nieuwsblad
ad


pub