ad

Welke klachten kunnen wijzen op dikkedarmkanker?

Laatst bijgewerkt: februari 2015
123-tek-darm-appendix-colon-170_05.jpg

nieuws Elk jaar krijgen ongeveer 5000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker of colorectale kanker hebben. Daarmee is dikkedarmkanker de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaat- en longkanker). Elk jaar sterven er in Vlaanderen ongeveer 1750 mensen aan deze ziekte. Voor vrouwen is het de 3e en voor mannen de 2e meest voorkomende oorzaak van kankersterfte.

Poliepen in de darm
Dikkedarmkanker begint vaak met poliepen in de darm. Een poliep is een kleine zwelling aan de binnenkant van de dikke darm. Poliepen zijn meestal goedaardig en geven vaak geen klachten.
Soms groeien de poliepen uit tot kanker. Dit is een heel langzaam proces. Het duurt gemiddeld 10 jaar voor een poliep dikkedarmkanker wordt. Waarom iemand poliepen krijgt, is meestal niet bekend. Waarom ze kwaadaardig worden ook niet. U kan de poliepen wel laten wegnemen.

Mogelijke klachten

Dikkedarmkankers kunnen gepaard gaan met een heel aantal uiteenlopende symptomen, die evenwel niet specifiek voor deze ziekte zijn. Toch rechtvaardigen ze een doktersbezoek. De aard van de symptomen en de snelheid waarmee ze verschijnen, hangen af van de plaats van het gezwel in de darm. Ze vereisen medische aandacht indien ze langer dan twee weken aanhouden of terugkeren.

• Bloed of slijm in de stoelgang of op het WC-papier.

• Veranderingen in uw normale stoelgangpatroon (vaker/minder dan gewoonlijk, vaster/minder vast dan gewoonlijk).

• U hebt het gevoel naar het toilet te moeten, zonder dat u echt moet;

• Aanhoudende en onverklaarbare buikpijn.

• Aanhoudende of herhaalde krampen.

• U vermagert zonder reden.

• Onverklaarbare vermoeidheid (heeft vaak te maken met bloedarmoede veroorzaakt door chronisch bloedverlies ter hoogte van het gezwel).

Hebt u een of meer van deze klachten? Ga dan langs bij uw huisarts.

Meer info

www.bevolkingsonderzoek.be/darmkanker
ad


pub