Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Sport helpt minder afvallen dan je denkt’

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Met sporten verbrand je calorieën, maar je valt er minder van af dan je misschien zou denken. Onder meer het overschatten van de sportprestaties en het compenseren met te veel eten zijn daar de oorzaak van, schrijft De Morgen.
Er zijn nog nooit zoveel fitnesscentra geweest, maar tegelijk hebben we met z’n allen nog nooit zo veel overgewicht gehad. Want door te sporten vallen we niet af, of toch veel te weinig. ‘We overschatten de winst van beweging of sport enorm’, zegt Hans Brug, hoogleraar gezondheidsepidemiologie aan het VuMC in Amsterdam in De Morgen. ‘Het voelt aan als een hele prestatie: je gaat zweten, je voelt je armen en benen. Maar het lichaam verbrandt minder calorieën dan we denken’. Ter illustratie: uit een Canadees onderzoek bleek dat vrijwilligers die twintig minuten op een loopband hadden gestaan, dachten dat ze minstens 800 kilocalorieën hadden verbrand. In werkelijkheid waren het er slechts 200.

‘Om gewichtsverlies te bereiken, is bewegen alleen niet genoeg’, zegt professor Greet Cardon van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent. ‘Afvallen kan alleen door een combinatie van beweging en aangepaste voeding. Als je wil afvallen, moet je meer calorieën verbranden dan je er opneemt’. Dus moet je goed weten hoeveel calorieën je verbrandt, want voor je het weet, neem je een extra portie of dessert ‘omdat je toch al gesport hebt’, en is het beetje gewicht dat je verloren hebt, er zo weer bij.

Laat dat echter vooral geen excuus zijn om in je luie zetel te blijven zitten, want de voordelen van sporten beperken zich niet tot gewichtsverlies. ‘Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat fitheid veel belangrijker is dan overgewicht voor de gezondheid’, zegt Cardon. Wie vaak sport en dus fit is, loopt minder risico op diabetes en hart- en vaatziekten, ongeacht zijn gewicht.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150105_01458002


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram