Hoe vaak en wanneer laat ik mijn kind gamen?

123-copm-gamen-tiener-verslaafd-spel-170-05.jpg

nieuws Internet en (online) games maken deel uit van de leefwereld van elk kind en kan een waardevolle vrijetijdsbesteding zijn. Gamen op zichzelf is dus niet slecht, maar alleen maar met gamen bezig zijn is dat wel. Zonder andere vrijetijdsbestedingen doen jongeren zichzelf tekort. Hun leven speelt zich te eenzijdig af in de fantasiewereld van games. Ze doen geen andere ervaringen op en krijgen geen mogelijkheid om andere talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

We mogen ook de ogen niet sluiten voor bepaalde gevaren van gamen, zoals pesten, grof taalgebruik en/of ongewenste avances.
• Cyberpesten is pesten via nieuwe informatie- en communicatietechnologieën. Voorbeelden van cyberpesten zijn: misbruik van een online identiteit, flaming (vijandige, agressieve of vernederende interacties via email en in online discussiefora) en online pesten.
• Cybercrime is fraude, hacking, phishing (stelen van inlognaam en wachtwoord door mensen te lokken naar een kopie van bijvoorbeeld de website van de bank), identiteitsdiefstal, spam en inbreuk op de privacy. Dit zijn mogelijke gevaren maar kunnen voorkomen worden door als ouder grenzen te stellen en betrokken te blijven bij het internetgebruik.
• Een ander probleem is online gokken: 6% van de jongeren tussen 10 en 17 jaar speelt wekelijks een kansspel op het internet.

Grenzen stellen

Het is belangrijk om een gezond evenwicht te hebben tussen internet, games en alle andere manieren van ontspanning. Door grenzen te stellen aan hoeveel er gespeeld mag worden, wanneer en welke spellen er gespeeld mogen worden, houden ouders beter zicht op het spelgedrag.
• Bepaal samen met uw kinderen wanneer er gespeeld mag worden. Bijvoorbeeld na het huiswerk, of niet vlak voor het slapen gaan.
• Spreek een dagelijkse tijdslimiet af. Een driejarige laat u best niet langer dan 5 minuten per keer spelen. Een kleuter (4 tot 6 jaar) niet langer dan 10 minuten per keer. Ook bij oudere kinderen en pubers blijft het belangrijk de tijd te begrenzen. Hou daarbij rekening met de tijd die het kind of de jongere naast gamen achter een beeldscherm doorbrengt (internet, huiswerk op pc, tv,…). Probeer te zorgen voor evenwicht met niet-beeldschermgebonden activiteiten (offline contacten, sport, hobby's,…).
• Bespreek welke games kunnen. De symbooltjes op de verpakking (PEGI-classifica?tie) geven aan voor welke leeftijd een game geschikt is, en welke ongewenste inhoud het spel kan bevatten. Om een idee te krijgen van de inhoud kunt u op Youtube op zoek naar filmpjes waarin de game wordt voorgesteld.
Sommige aspecten aan bepaalde games, zoals de verbondenheid met andere gamers in een online game, de eindeloosheid van bepaalde games, het feit dat de gamer een eigen identiteit kan kiezen,… zorgen makkelijker voor overmatig gamen. Maar ook de persoonlijke gevoeligheden van uw kind kunnen een rol spelen, zoals de nood aan snelle kicks, neiging tot uitstellen, moeite hebben met sociale situaties,…

• Veel verschillende games hebben is niet beter. Beperk de keuze.
• Hou computer en spelconsole in de huiskamer. Hou computer en spelconsole in de huiskamer. Zo kunt u ongedwongen toezicht houden op het gamegedrag van uw kind.
• Speel zelf ook eens mee en ervaar het spelplezier van zo’n game.
• Stimuleer uw kind om plannen te maken met vrienden (real life vrienden) en ze uit te ?nodigen (om ook andere activiteiten samen te doen dan gamen).
• Blijf praten over gamen en toon interesse in het spel. Wat vindt uw kind zo leuk aan het ?spel? Hoe gaat het in zijn werk of wie moet hij verslaan? Ook bij oudere kinderen blijft ?het belangrijk te begrijpen wat ze aan het doen zijn en waarom ze dat zo leuk vinden.
• Praat over games en tijdsbesteding met ouders en andere opvoeders.
• Geef zelf het goede voorbeeld: beperk uw eigen schermtijd (televisie en online).
• De bekende spelconsoles en smartphones hebben ‘parental control tools’. Daarmee kunt u instellen hoeveel uur er gespeeld kan worden, spelletjes uitsluiten op basis van de PEGI-classificatie, de online toegang beperken (bvb. geen chat, niet gokken, geen aankopen),

Meer info:
http://ist.vito.be/nl/pdf/aanbevelingen/aanbevelingsdossier_5.pdf
www.druglijn.be
www.pegionline.eu
gameadviesopmaat.nl
weetwatzegamen.nl/
www.veiliggamen.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram