Hoe een voedselvergiftiging voorkomen?

Laatst bijgewerkt: november 2015

dossier Niet alleen bedrijven en overheidsinstanties zijn verantwoordelijk voor onze voedselveiligheid. Ook de consument speelt een belangrijke rol. Door een onzorgvuldige bereiding en bewaring van voedsel werk ja als consument vaak zelf ziekmakende voedselbesmettingen en -vergiftigingen in de hand. Gezellig en lang buiten tafelen bij zomerse temperaturen vergroot bovendien de kans op besmetting.

Wij zetten ter herinnering enkele principes en eenvoudige maatregelen die een voedselvergiftiging kunnen helpen voorkomen op een rij.

Vijand nummer 1

Vijand nummer 1 in de keuken zijn ziekteverwekkende bacteriën. Zodra ze in grote hoeveelheden in onze maag en darmen belanden, kunnen ze ons serieus ziek maken. Ook de giftige stoffen of toxines die sommige bacteriën aanmaken, kunnen symptomen zoals diarree en braken veroorzaken. De diagnose: voedselvergiftiging. Bij gezonde mensen met een goed afweersysteem blijft het vaak beperkt tot vervelende maag- en darmstoornissen. Bij kleine kinderen en bejaarden die minder weerstand hebben, kan het meer ernstige gevolgen hebben en soms zelfs fataal zijn. Meer dan 60 % van de voedselvergiftigingen vinden hun oorzaak in de eigen keuken. Onthoud dat bacteriën vooral houden van warmte, vocht en vuil. Hou het dus altijd koud, droog en proper.

Lees ook: Voedselintoxicaties

Waarop moeten we letten bij de aankoop van voedingsmiddelen?

• De verpakking mag niet beschadigd zijn. Koop geen blikken met blutsen of blikken die bol staan.

• Controleer de houdbaarheidsdatum.

• Neem gekoelde en diepvriesproducten als laatste uit de rekken.

• Hou ze koel onderweg naar huis, bijvoorbeeld in een isolerende zak. Maak geen ommetjes met gekoelde producten in je wagen.

• Plaats ze onmiddellijk in de koelkast of de diepvriezer zodra je thuis komt

Hoe bewaren we onze voorraad het best?

• Controleer regelmatig de temperatuur van je koelkast (max. 7°C, bij voorkeur 4°C) en je diepvriezer (-18°C of lager). Invriezen moet gebeuren bij -24°C. Een koelkastthermometer kan je gemakkelijk in het grootwarenhuis kopen.

• Maak de koelkast en de diepvriezer regelmatig schoon (1 maal per maand).

• Kijk de bewaarvoorschriften op de verpakking na.

• Respecteer de houdbaarheidsdatum. Gooi het product weg wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken.

• Zodra de verpakking is geopend, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Bewaar geopende koel te bewaren producten niet langer dan 2 dagen.

• Stapel in de koelkast niet te veel producten boven elkaar. Plaats zeker nooit rauwe producten bovenop bereide producten om de overdracht van ziekteverwekkers van nog rauwe op reeds bereide voedingsmiddelen (kruisbesmetting) te voorkomen.

• Bewaar alle voedingswaren afgedekt.

Lees ook: Koelbewust bewaren

Waarop moeten we letten bij de bereiding van de maaltijd?

123-handen-afdrogen-scott-hyg-170-08.jpg
• Was je handen voor, tijdens (bv. nadat je een biefstukje in de pan hebt gelegd en daarna tomaten wilt snijden) en na de bereiding met zeep.

• Gebruik proper keukengerei (gereinigd met heet water en een afwasmiddel).

• Ontdooi voedingsmiddelen bij voorkeur in de magnetron of in de koelkast. Laat nooit iets op kamertemperatuur ontdooien.

• Hou steeds rauwe en bereide producten uit elkaar. Gebruik bijvoorbeeld niet dezelfde niet gereinigde snijplank voor een rauwe kip en een gebakken kip.

• Ruim afval meteen op, zet eventuele restjes onmiddellijk in de koelkast en hou de vuile vaat apart.

• Let erop dat de voedingsmiddelen voldoende worden verhit (min. 75°C tot in de kern). Dit geldt zeker voor producten die je opwarmt in de microgolfoven. Roer regelmatig om.

• Hou de tijd tussen de bereiding, het opdienen en het opeten zo kort mogelijk. Bacteriën gedijen in voedsel met een temperatuur tussen 10 en 65°C. Tussen 30 en 45°C vermenigvuldigen zij zich razendsnel. Laat een koud buffet niet langer dan twee uren op tafel staan, zeker niet bij zomerse temperaturen.

Lees ook: Voedselinfecties

En tenslotte

De vaatdoek is een dierentuin. Neem daarom elke dag een propere vaatdoek (gewassen bij minimum 60°C). Koop regelmatig een nieuwe afwasborstel.

• Gebruik een thee- of vaatdoek niet als handdoek.

• Laat geen huisdieren toe in de keuken.

• Verschoon de baby niet in de keuken.

• Bewaar geen afval in de keuken.

• Was de vuilnisbak regelmatig uit.

Lees ook: Weet wat je eet: Het belang van de was en de afwas…




Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram