Voor jou gelezen op De Standaard

Kanker dodelijker dan hart- en vaatziekten

Laatst bijgewerkt: februari 2020

nieuws Kanker is voor het eerst dodelijker dan hart- en vaatziekten in België. Dat hart- en vaatziekte niet meer op de koppositie staan, heeft te maken met de betere preventie en behandeling, maar ook met het verbod op roken op openbare plaatsen en op café of restaurant.

Hartziekte is zijn traditionele positie als eerste doodsoorzaak onder Belgische mannen kwijt. Op kop staat voor het eerst in de Belgische medische geschiedenis kanker. Dat blijkt uit sterftecijfers over de voorbije tien jaar voor 52 Europese landen, die vandaag door Britse epidemiologen in het European Heart Journal worden gepubliceerd.

In heel Europa gaan vandaag minder mensen aan hart- en vaatziekte dood, maar België doet het met ruim dertig procent minder dodelijke infarcten, ritmestoornissen en beroertes dan tien jaar geleden, wel bijzonder goed.

De redenen voor de terugloop zijn velerlei: veel landgenoten hebben de preventie-adviezen gevolgd om gezonder te gaan leven, meer te gaan sporten, minder te gaan roken - mede door het rookverbod - en beter op hun gewicht te gaan letten. En er zijn betere bloeddrukverlagers, bloedverdunners en cholesterolverlagers op de markt gekomen waarmee artsen de kans op een beroerte of een infarct bij risicogroepen kunnen verkleinen.

Bovendien slagen cardiologen en hartchirurgen er met klonteroplossers, dotterbehandelingen en overbruggingen steeds beter in om wie toch een infarct krijgt, in leven te houden. De voorbije decennia kwamen bovendien geavanceerde stents op de markt om verstopte kransslagaders mee open te houden, en betere pacemakers voor de behandeling van hartfalen.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140819_01224714

De Standaard


pub