ad

Zand (bak) - hygiëne

Laatst bijgewerkt: november 2015

dossier Kinderen spelen graag in het zand, kunnen er lekker mee knoeien en hun fantasie de vrije loop laten. Voor de gezondheid van het spelende kind is proper zand echter een vereiste. Zandbakken worden regelmatig bezocht door huisdieren die er hun behoefte doen.

Het probleem

123-speelgoed-zand-170_08.jpg
Bij veel honden en katten komen in de darm wormen voor, zoals de hondespoelworm en de kattespoelworm. Honden en katten hebben meestal geen hinder van de wormen en zien er, ondanks de wormen, gezond uit. Spoelwormen kunnen per dag 200.000 eitjes produceren die voor het blote oog onzichtbaar zijn en die met de uitwerpselen mee naar buiten komen. Na 4 tot 6 weken ontwikkelen zich in de eitjes larven. Onder gunstige omstandigheden kunnen eitjes 1 à 2 jaar infektieus blijven, dat wil zeggen, dat ze dan besmettingsgevaar opleveren. Spelende kinderen in een zandbak lopen het risico om via de mond met deze eitjes besmet te raken.

Ziekteverschijnselen bij de mens

Na de opname van infektieuze eitjes door de mens, komen de larven in het darmkanaal vrij. Deze kleine larven (0,5 mm lang) dringen door de darmwand heen en nestelen zich in diverse organen. Dit proces verloopt bij een besmetting met een gering aantal eitjes meestal onopgemerkt; er treden dan geen ziekteverschijnselen op. Soms treden echter besmettingen op met nare gevolgen zoals long en leveraandoeningen. Bij uitzondering kunnen oogaandoeningen optreden. Onderzoek heeft aangetoond dat van de basisschoolkinderen 6 tot 9% ooit met de eieren van spoelwormen worden besmet.

Lees ook: Wormen - Worminfecties bij de mens

Hygiëne van de zandbak

zandbak-hond.jpg
• houd de zandbak als er geen kinderen in spelen dicht voor honden en katten;
• vervang het zand als vervuiling niet verwijderd kan worden;
• zorg voor een dusdanige ondergrond in de zandbak dat regenwater het zand goed kan doorspoelen;
• houd de zandbak schoon en ruim rommel op.
• l aat de kinderen niet eten of drinken in de zandbak, dit trekt ongedierte aan;
• Zandbakken kunnen honden en kattenvrij worden gemaakt met een stevig net dat over de zandbak gespannen kan worden. De zandbak kan ook worden afgeschermd met een goed sluitend raamwerk van gaas. De zandbak moet afgeschermd kunnen worden met een net of gaas om honden en katten te beletten het zand te bevuilen met uitwerpselen. De mazen van gaas of net moeten klein genoeg zijn om vooral katten tegen te houden. Het net moet strak gespannen zijn zodat het niet op het zand ligt. Zon, regen en wind zorgen voor een natuurlijke reiniging van het zand. Bij voorkeur de zandbak niet afdekken met een plank of deksel omdat het zand hierdoor erg vochtig blijft en er schimmelvorming kan ontstaan.

Persoonlijke hygiëne
• houd de nagels kort;
• niet eten tijdens het spelen;
• handen wassen na het spelen;
• handen wassen voor het eten;
• spoel speelgoed regelmatig schoon.

Vragen over wormen bij dieren

• Mijn hond heeft per ongeluk zijn behoefte in huis gedaan. Loop ik nu risico bij het opruimen? Nee, eitjes van verse honden-of kattenpoep worden pas na enkele weken besmettelijk.
• Als je ontwormt, zijn dan alle wormsoorten weg? Nee, spoelwormen bijvoorbeeld, worden niet gedood met een lintwormmiddel.
• Moet mijn kat ontwormd worden als hij nooit buiten komt? Ja, er is namelijk altijd contact met die buitenwereld. Door modderschoenen van uzelf, bezoek, zand en stof dat met de wind meegevoerd wordt, bezoek van andere honden katten, enz.
• Hoe herken ik spoelworm bij honden en katten? Meestal zie je niets van als een hond of kat spoelwormen heeft. Soms zijn ze te zien in braaksel of ontlasting. Ze lijken op een elastiekje van gemiddeld zo`n 10 cm lang. De kleur varieert van bleekgeel tot roze-rood. De dierenarts kan besmetting aantonen door onderzoek van de ontlasting.

Lees ook: Wormen - Worminfecties bij de mens
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub