ad

Wat kunt u doen tegen bedwantsen?

Laatst bijgewerkt: november 2019
123-bedwants-Cimex-lectularius-05-15.png

nieuws De bedwants of wandluis (Cimex lectularius) is een klein vleugelloos insect van zo’n 5 mm groot, met een breed ovalen, afgeplat lichaam. Bedwantsen zijn roodbruin van kleur; als ze kort tevoren een bloedmaaltijd hebben genomen is de kleur donkerrood en is het achterlijf gezwollen.
Hij leeft van bloed van onder andere de mens, en dankt zijn naam aan de plek in huis waar ze meestal te vinden zijn, namelijk in en rond het bed- in de zoom van matrassen, beddengoed, bedframe, bedstijlen, enz. Maar ze komen ook voor in kieren en spleten, in meubels, achter behangpapier, gebroken pleister, lichtschakelaars, onder tapijten, achter plinten enz.

De laatste jaren lijkt de bedwants bezig aan een comeback. In Europa was de soort zeldzaam maar hij wordt weer vaker gesignaleerd. Ze worden vooral gesignaleerd in jeugdherbergen en goedkope hotels, maar zouden ook al in privéwoningen zijn opgedoken. Dat meldt het Nederlandse RIVM. In de Verenigde Staten van Amerika is het aantal meldingen explosief gestegen. Gegevens uit New York laten een toename van het
aantal klachten door ‘bed bugs’ zien van 537 in 2004 tot 10.985 in 2009. Ook in Europa zijn er gegevens over toename. De toename is te wijten aan toenemende resistentie van het insect tegen de gebruikte bestrijdingsmiddelen. De verspreiding vindt plaats door toenemend internationaal reisverkeer.

Bloedzuiger
Bedwantsen leven van bloed van warmbloedige dieren, waaronder ook de mens. De bedwants verlaat ’s nachts zijn schuiloord om op zoek te gaan naar voedsel.
Hij prikt met zijn steeksnuit door de huid, zuigt bloed en injecteert verdovende en antistollende stoffen. Dat leidt tot wondjes en jeukbulten, zoals een muggenbeet. Meestal zijn er meerdere beten, vaak op een rijtje. Dit kan hevige jeuk veroorzaken, vooral op de benen en armen en de nek en de rug. De wondjes genezen over het algemeen snel, soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes opengekrabt waardoor littekens ontstaan. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen. Sommige mensen kunnen allergisch reageren op bedwantsen.
In tropische landen kunnen ze soms ziekten overdragen, zoals de gevreesde ziekte van Chagas.

Hoe word je blootgesteld aan bedwantsen?
Bedwantsen kunnen opduiken in elke slaapkamer. In hotels (zowel gewone tot 5-sterrenhotels) ind e grote Europese en Amerikaanse steden worden bedwantsen meer en meer een plaag. Ook in openbaar vervoer en bioscopen.
In hotels kunnen ze van de ene kamer naar de andere verhuizen, zelfs van de ene verdieping naar de andere. Ze kunnen ook worden meegenomen in bagage (in koffers, in naden van kleren, linnengoed…).
Als u tijdens een verblijf in een hotel tekenen van bedwantsen ontdekt, en zeker als u gebeten wordt of bloeddruppeltjes op de lakens ziet, wees dan zeer voorzichtig bij het naar huis nemen van uw persoonlijke bezittingen. Het kan nodig zijn om uw kleding te wassen of een andere behandeling te geven die ervoor zorgt dat u ze bedwantsvrij mee naar huis kunt nemen. Hetzelfde geldt voor meubilair dat verplaatst wordt.

Hoe voorkomen?
Bedwantsen of hun eitjes komen terecht in kleding of koffers en worden zo mee naar huis genomen. Als u tijdens een verblijf in een hotel tekenen van bedwantsen ontdekt, en zeker als u gebeten wordt of bloeddruppeltjes op de lakens ziet, wees dan zeer voorzichtig bij het naar huis nemen van uw persoonlijke bezittingen.

• Controleer bij het betrekken van een hotelkamer de bedden: kijk vooral onder het matras. Als u uitwerpselen in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan kunt u last hebben van bedwantsen. Ook kunt u in de buurt van hun schuilplaatsen donkere huidschilfertjes aantreffen.

• Zet de koffer neer op speciale bankjes die hiervoor bedoeld zijn en niet op de grond: zo voorkomt u dat u eventueel aanwezige bewantsen als souvenir mee naar huis neemt.

• Het is niet zinvol om met het licht aan te slapen of insectenrepellents zoals DEET te gebruiken.
• Ook is het van belang om bij de aankoop van tweedehandsspullen op bedwantsen te controleren.

Hoe behandelen?
Het behandelen van beten van bedwantsen heeft weinig zin. De jeukende plekken verdwijnen vanzelf. Eventueel kunt u de pijnlijke plekken spoelen met warm water. Als de letsels uitgebreid zijn en de jeuk ernstig is kan worden overwogen om een steroïdencrème te gebruiken, of eventueel een oraal antihistaminicum. Bespreek dit eerst met een arts.

Hoe bestrijden?
Bedwantsen zijn zeer moeilijk te bestrijden. Ze kunnen lang overleven en zijn steeds meer resistent tegen insectenverdelgers. Ze kunnen nesten hebben in vloeren, kasten, achter plinten, in meubels, enzovoorts.

GEEN INSECTICIDEN: Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu raadt het gebruik van bestrijdingsmiddelen ten stelligste af, onder meer vanwege de kans op resistentieontwikkeling en bijwerkingen. Doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen zijn bovendien vaak niet krachtig genoeg om de bedwantsen te doden.

• Indien u bedwantsen ontdekt, moet u de ruimte waar de beestjes zich bevinden afsluiten en zo min mogelijk spullen verplaatsen.

• Contacteer een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf. Dat kan nagaan waar de beestjes zich precies bevinden en een bestrijdingsplan opstellen. Er bestaan verschillende methoden om ruimtes en meubels te behandelen: blootstelling aan hitte (+ 60°C), aan koude (-14°C), behandeling met chemische producten enzovoorts.

• Alle plaatsen waar de bedwants vaak zit, zoals plinten in slaapkamers, de ombouw van bedden, randen van matrassen, richels van bedden en achter schilderijen, worden behandeld. Na de behandeling moeten de ruimtes goed verlucht worden.

• Verdacht beddengoed en kleren moeten worden gewassen (op 60°c) of op een andere manier worden gereinigd. De kleding die niet wasbaar is op hoge temperaturen moet uitgeklopt worden en daarna buiten gelucht. Invriezen heeft geen zin.

• De matras, vooral naden en knoppen, moet grondig onderzocht en omgedraaid worden. Indien mogelijk wordt de matras gestoomd of vervangen.

• Alle barsten en spleten in muren, zoldering en houtwerk moeten dichtgemaakt worden met een goede kit en los behangpapier moet worden verwijderd.
• Stofzuig de kamer dagelijks grondig (alle hoekjes en kantjes) na de bestrijding. De stofzuigerzak moet u eerst in een plastic zak stoppen en ontsmetten met een pesticide werkzaam tegen bedwantsen.
• Na vier à zes weken moet de besmette ruimte(n) opnieuw gecontroleerd worden.

Meer info

www.gezondheidenmilieu.be/nl/subthemas/bedwants-267.html
www.huidinfo.nl/bedwants.html
www.ggd.amsterdam.nl/menu-ii/dierplaagbeheersing/overzicht-dieren/bedwantsen/@559918/pagina/
www.cdc.gov/nceh/ehs/publications/bed_bugs_cdc-epa_statement.htm
www.cdc.gov/nceh/ehs/Topics/bedbugs.htmù
http://www2.epa.gov/bedbugs/bed-bug-information-clearinghouse
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub