ad

Twee MERS-patiënten in Nederland

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123-dieren-dromedaris-170-05.jpg

nieuws In Nederland is medio mei 2014 bij twee mensen een infectie met het MERS-coronavirus vastgesteld. Het gaat om een man en een vrouw die besmet zijn geraakt tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië, waarbij ze ook een dromedariskwekerij bezochten. In België zijn tot nu toe nog geen gevallen gemeld.

MERS-infecties kunnen ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Ook kunnen diarreeklachten voorkomen. Het virus wordt ook gevonden bij dromedarissen. Men vermoedt dat het vooral door deze dieren op mensen wordt overgedragen. Mens-op-mensoverdracht van het MERS-coronavirus komt weinig voor, behalve bij nauw contact met patiënten en bij onbeschermde verpleging van ernstig zieke personen.

Sinds 2012 is een uitbraak van het nieuwe MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Syndrome) gaande in het Midden-Oosten. Inmiddels zijn ruim vijfhonderd patiënten uit deze regio gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Van hen zijn er 150 overleden. Het is daarmee een zeer dodelijk virus: ongeveer een derde van de patiënten overlijdt.

In april en mei 2014 is er een forse toename in het aantal meldingen in het Midden-Oosten. Verreweg de meeste meldingen komen uit deze regio (vooral Saoedi-Arabië, maar ook Qatar, Jordanië, Oman, Jemen en Verenigde Arabische Emiraten). Sinds vorig jaar zijn er ook enkele patiënten waarbij een infectie met het MERS-coronavirus is vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Griekenland, Filippijnen, Maleisië, Koeweit, Tunesië, Duitsland, Egypte en de Verenigde Staten. Dit waren reizigers die besmet zijn geraakt in het Midden-Oosten.

Lees ook: Wat je moet weten over het MERS-Coronavirus

Zie ook:
www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14218
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub