Wat je moet weten over het MERS-Coronavirus
- Wat is het Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV)?
- Hoe wordt het MERS-Coronavirus overgedragen?
- Kan het nieuw MERS-CoVirus uitgroeien tot een wereldwijde epidemie?
- Wat zijn de symptomen van een besmetting met het MERS-CoV?
- Wat kan je doen om je tegen het virus te beschermen?
- Bestaat er een vaccin tegen het MERS-Coronavirus?
dossier
Het MERS-coronavirus is een bijzondere stam van het coronavirus die in 2012 voor het eerst is gevonden. De eerste patiënt werd aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) gemeld in september 2012.
Het is niet ongebruikelijk dat er een nieuw type coronavirus wordt ontdekt. Coronavirussen kunnen veel verschillende symptomen veroorzaken. Dat varieert van milde symptomen, zoals de gewone verkoudheid tot meer ernstige aandoeningen van de luchtwegen.
Hoe wordt het MERS-Coronavirus overgedragen?
Kan het nieuw MERS-CoVirus uitgroeien tot een wereldwijde epidemie?
Het coronavirus zorgde in 2015 wereldwijd voor onrust. Eén van de redenen daarvoor is het feit dat het virus tot dezelfde familie behoort als het beruchte SARS-virus (Severe Acute Respiratory Syndrome). Het SARS-virus maakte in 2003 ruim 8.000 mensen ziek en eiste honderden levens.
Het MERS-CoV heeft echter andere virologische eigenschappen. Het belangrijkste verschil tussen beide virussen zit in de besmettelijkheid: het SARS-virus werd gemakkelijker doorgegeven tussen mensen. MERS-CoV wordt slechts sporadisch doorgegeven.
Wat zijn de symptomen van een besmetting met het MERS-CoV?
Mensen die het coronavirus oplopen, krijgen doorgaans last van ademhalingsproblemen, kortademigheid, koorts en hoestbuien. De klachten lijken op die van een griep.
Het nieuwe coronavirus kan zeer ernstige luchtwegklachten met hoge koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen veroorzaken. Meer dan de helft van de patiënten is overleden.
Vooralsnog lijken vooral ouderen die al medische problemen hebben, vatbaar te zijn voor het virus. Opvallend veel oudere mannen met een ziekte onder de leden zijn met het virus geïnfecteerd geraakt.
Wat kan je doen om je tegen het virus te beschermen?
- was je handen regelmatig
- bedek je mond en neus bij het hoesten en niezen
- vermijd contact met mensen die symptomen (zoals hoesten en niesen) vertonen
- vermijd contact met dieren en dierlijk afval.
Bestaat er een vaccin tegen het MERS-Coronavirus?
Nee, er is momenteel geen vaccin beschikbaar.