Wat je moet weten over het MERS-Coronavirus

dossier Het MERS-coronavirus is een bijzondere stam van het coronavirus die in 2012 voor het eerst is gevonden. De eerste patiënt werd aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) gemeld in september 2012.

Het is niet ongebruikelijk dat er een nieuw type coronavirus wordt ontdekt. Coronavirussen kunnen veel verschillende symptomen veroorzaken. Dat varieert van milde symptomen, zoals de gewone verkoudheid tot meer ernstige aandoeningen van de luchtwegen.

Hoe wordt het MERS-Coronavirus overgedragen?

123-logo-mers-corona-virus-griep-02-19.jpg
Overdracht van mens op mens is wel mogelijk is, maar het gaat moeilijk. Van een klein aantal Europese patiënten die in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn besmet in 2015, is waarschijnlijk dat ze ziek zijn geworden na contact met een andere patiënt. Cruciaal daarbij is een nauw contact tussen beide personen. Coronavirussen zijn vrij kwetsbaar en buiten het lichaam kan het virus slechts 24 uur overleven. Zij worden gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen.

Kan het nieuw MERS-CoVirus uitgroeien tot een wereldwijde epidemie?

Het coronavirus zorgde in 2015 wereldwijd voor onrust. Eén van de redenen daarvoor is het feit dat het virus tot dezelfde familie behoort als het beruchte SARS-virus (Severe Acute Respiratory Syndrome). Het SARS-virus maakte in 2003 ruim 8.000 mensen ziek en eiste honderden levens.

Het MERS-CoV heeft echter andere virologische eigenschappen. Het belangrijkste verschil tussen beide virussen zit in de besmettelijkheid: het SARS-virus werd gemakkelijker doorgegeven tussen mensen. MERS-CoV wordt slechts sporadisch doorgegeven. 

Wat zijn de symptomen van een besmetting met het MERS-CoV?

Mensen die het coronavirus oplopen, krijgen doorgaans last van ademhalingsproblemen, kortademigheid, koorts en hoestbuien. De klachten lijken op die van een griep.

Het nieuwe coronavirus kan zeer ernstige luchtwegklachten met hoge koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen veroorzaken. Meer dan de helft van de patiënten is overleden.
Vooralsnog lijken vooral ouderen die al medische problemen hebben, vatbaar te zijn voor het virus. Opvallend veel oudere mannen met een ziekte onder de leden zijn met het virus geïnfecteerd geraakt.

Wat kan je doen om je tegen het virus te beschermen?

123-handen-wassen-infect-zeep-water-02-19.jpg
Aangezien onderzoekers nog niet precies weten waar het virus vandaan komt en hoe het mensen infecteert, kunnen alleen algemene richtlijnen worden gegeven:
- was je handen regelmatig
- bedek je mond en neus bij het hoesten en niezen
- vermijd contact met mensen die symptomen (zoals hoesten en niesen) vertonen
- vermijd contact met dieren en dierlijk afval.

Bestaat er een vaccin tegen het MERS-Coronavirus?

Nee, er is momenteel geen vaccin beschikbaar.


Laatst bijgewerkt: januari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram