Wereld Lupus Dag: U hebt lupus: is het veilig om zwanger te worden?

Laatst bijgewerkt: november 2019
123-vr-zw-buik-rood-170_07.jpg

nieuws U hebt lupus: is het veilig om zwanger te worden?

Systeemlupus of systemische lupus erythematosus (SLE) is een veralgemeende auto-immuunziekte. Systemische lupus kan alle lichaamsdelen aantasten (huid, gewrichten, diverse organen). Negen op tien lupuspatiënten zijn vrouwen, en de ziekte begint meestal tijdens de jonge volwassenheid.

Vroeger werd lupuspatiëntes ronduit afgeraden om kinderen te krijgen. Vandaag is het advies veel genuanceerder.
• Een lupuspatiënte mag zwanger worden als de lupus minstens 6 maanden onder controle is, al of niet met een lage dosis medicatie.
Wacht tot de lupus met de juiste geneesmiddelen onder controle is. Is dat nog niet gebeurd, dan is zwangerschap gevaarlijk.

• Zelfs wanneer de ziekte onder controle is, kan ze toch opflakkeren tijdens de zwangerschap. Blijf de toegelaten geneesmiddelen nemen tijdens de zwangerschap. Die zijn niet schadelijk voor de baby. De veiligste medicatie tijdens de zwangerschap is een lage dosis cortisone.
Ook de bloeddruk moet goed (geregeld) zijn. Nierfunctiestoornissen vergroten de kans op complicaties in de zwangerschap.

• Ook als uw lupus onder controle is, blijft er een iets verhoogd risico op:
- vervroegd miskraam . Meestal veroorzaakt een trombose in de placenta de miskraam. Om dat risico te bepalen zijn vooraf extra onderzoeken nodig. Je moet dan ook bloedverdunners nemen.
- Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap (preeclampsie).

• Een lupuspatiënte mag nooit zwanger worden zonder grondig vooronderzoek o.a. omwille van het risico op neonatale lupus. Dit is een zeldzame aandoening bij pasgeborenen. Als de moeder lupus heeft, kan zij specifieke antistoffen (anti-Ro antistoffen) via de moederkoek en de navelstreng doorgeven aan het kind. Deze baby’s hebben zelf geen lupus, maar kunnen wel huidletsels (van voorbijgaande aard) of ernstige hartproblemen ontwikkelen.

Het risico op neonatale lupus stijgt bij aanwezigheid van een hoge concentratie van deze specifieke antistoffen. Veel vrouwen met dergelijke antistoffen kunnen toch een volstrekt normale zwangerschap doormaken en bevallen van gezonde kinderen.

Contraceptie en lupus
Lupus verhoogt het risico op bloedklonters en trombose. Ook de pil doet dat. Daarom hebt u een aangepaste vorm van contraceptie nodig. Vooral de dosis oestrogeen moet laag zijn. Ofwel gebruikt u een heel laag gedoseerde pil ofwel een ander middel. Laat u daarover goed adviseren door uw reumatoloog en gynaecoloog.

Lees ook: Lupus erythematosus (LED)

Meer info
www.cibliga.com
www.nvle.org
www.rheumatology.org/practice/clinical/patients/diseases_and_conditions/lupus.asp
www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/lupus.html
www.niams.nih.gov/Health_Info/Lupus/default.asp
www.nhs.uk/conditions/lupus/Pages/Introduction.aspx
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram