Oudere vaders, vaker kinderen met leerproblemen

Laatst bijgewerkt: maart 2014
123-grootv-vader-zoon-famil-170-03.jpg

nieuws Hoe hoger de leeftijd van de vader bij de geboorte van zijn kind, hoe groter de kans dat het kind later te kampen heeft met leerproblemen en verschillende psychiatrische aandoeningen zoals zoals autisme, ADHD, bipolaire stoornis, schizofrenie en verslaving. Dat schrijven Zweedse onderzoekers in JAMA Psychiatry.

De onderzoekers analyseerden gegevens van alle kinderen die tussen 1973 en 2001 zijn geboren in Zweden. Ze bekeken de relatie tussen de leeftijd van de vader en psychiatrische aandoeningen en leerstoornissen bij zijn nakomelingen. Ook gingen ze na of bepaalde verschillen ook bestonden tussen kinderen van dezelfde vader, die in dezelfde omgeving waren opgegroeid.

Kinderen met vaders ouder dan 45 jaar hadden veel meer mentale problemen dan kinderen van vaders tussen de 20 en 24 jaar. Zo heeft een kind van een vader van 45 jaar 3,5 keer meer kans op autisme, 13 keer meer kans op ADHD, 2 keer meer kans op een psychotische stoornis, 25 keer meer kans op een bipolaire stoornis en 2,5 keer meer kans op een verslaving dan kinderen met een vader van 24 jaar. De kans op deze mentale problemen steeg geleidelijkaan met de leeftijd.
Het feit dat dit verschil ook tussen broers en zussen van dezelfde vader gold, maakt het onwaarschijnlijk dat er onbekende genetische en omgevingsfactoren (bijvoorbeeld opvoeding, werk, inkomen enz. van de vader) een rol spelen.
De onderzoekers vermoeden dat met het ouder worden steeds meer genetische veranderingen in het sperma optreden, om deze vaststellingen te verklaren.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram