Aspartaam is veilig

nieuws De kunstmatige zoetstof Aspartaam is veilig bij de huidige aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Dat zegt het Europese Voedselagentschap EFSA in een nieuw rapport. De deskundigen sluiten uit dat aspartaam schade toebrengt aan de genen of kanker veroorzaakt, ook niet bij zwangere vrouwen of kinderen. Ze zien dan ook geen reden om de ADI te herzien. De ADI is de dagelijkse dosis die iemand levenslang kan innemen zonder enig gezondheidsrisico.

De huidige ADI bedraagt 40 milligram per kilo lichaamsgewicht. Om die ADI te overschrijden moet een volwassene van 75 kilo dagelijks meer dan 16 blikjes frisdrank met aspartaam drinken. De ADI is niet van toepassing op patiënten met stofwisselingsziekte PKU (fenylketonurie), omdat zij zich moeten houden aan een dieet met lage doses fenylalanine (een van de afbraakproducten van aspartaam).
Een persoon van 60 kg mag volgens deze norm 2400 mg aspartaam per dag nuttigen. Eén liter Cola Light bevat 240 mg aspartaam. Dit wil zeggen dat deze persoon meer dan 10 liter van deze frisdrank zou moeten drinken om de ADI te overschrijden. Bij kinderen, met een lager lichaamsgewicht, ligt deze dagelijkse inname heel wat lager dan bij volwassenen. Kinderen mogen bijvoorbeeld dagelijks 0,5 liter suikervrije frisdrank drinken, andere bronnen zoals yoghurt, platte kaas,… niet meegerekend.
Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde dagelijkse inname bij de doorsnee bevolking 2 tot 3 mg/kg bedraagt. De hoogste waarden die werden gemeten situeren zich tussen 7 en 10 mg. Hieruit blijkt dus dat onze dagelijkse inname duidelijk lager is dan de ADI.

Op internet staan diverse berichten over mogelijke schadelijke effecten van aspartaam. Ook circuleren er theorieën over mogelijke samenzweringen tussen aspartaamfabrikanten en voedselveiligheidsinstanties.
De nieuwe studie is volgens de EFSA een van de meest uitgebreide risicobeoordelingen van de zoetstof die ooit is ondernomen. In het nieuwe rapport werden alle beschikbare wetenschappelijke onderzoeken over aspartaam en zijn afbraakproducten (fenylalanine, methanol en asparaginezuur) geanalyseerd. Het gaat om zowel humane studies als onderzoeken bij dieren.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram