ad

Weetjes over asperges

Laatst bijgewerkt: november 2015

dossier Het seizoen van de asperges trekt zich op gang. Dankzij nieuwe teeltmethodes (onder meer in serres) zijn er asperges van november tot augustus maar de grootste aanvoer en dus het echte seizoen is nog altijd in mei en juni.

Wat is het

asperge-gr-120.jpg
Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschiet. Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed en dus in het donker waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant maar worden boven de grond geteeld. Vandaar de groene tot violetgroene kleur.

Vitamines en mineralen

Zoals de meeste andere groenten bevatten asperges weinig calorieën en zijn ze een goede bron van vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

Vers?

Hoe weet je of asperges vers zijn? Wrijf twee stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Verse Belgische vollegrondasperges zijn ook te herkennen aan de mooie blanke kleur, het topje voelt stevig aan, de onderkant van de stengel is niet houterig en geeft niet mee als je erin knijpt. De stengels van groene asperges zijn niet vlezig maar ze behouden een frisse malsheid.

Typische geur

asperges-gr-w-150.jpg
Na het eten van asperges krijgt de urine een eigenaardige, typische geur. De scherpe geur is het gevolg van een aantal vluchtige zwavelhoudende verbindingen die vrijwel meteen in de urine opduiken na het eten van asperges. Zij ontstaan na afbraak van onder meer asparagusinezuur, een typisch bestanddeel van de groente.
Niet iedereen zal na het eten van asperges last hebben van deze geur. Vroeger meende men dat sommigen niet over de benodigde enzymen beschikten om asparagusinezuur naar de sterk geurende stoffen om te zetten. Onlangs werd echter aangetoond dat iedereen na het eten van asperges wel degelijk zwavelalcoholen uitscheidt, maar dat niet iedereen deze geur in dezelfde mate kan ruiken. Voor dergelijke verbindingen is een receptor in de neus nodig waarvan de aanwezigheid erfelijk bepaald is. Sommigen missen deze receptor en ruiken dus niets van deze stoffen. Dit fenomeen doet ten slotte geen afbreuk aan de voedings- en gezondheidswaarde van asperges.

Lees ook: Asperges: lekker en gezond
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub