Weetjes over asperges

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 18 reacties

dossier Het seizoen van de asperges trekt zich op gang. Dankzij nieuwe teeltmethodes (onder meer in serres) zijn er asperges van november tot augustus maar de grootste aanvoer en dus het echte seizoen is nog altijd in mei en juni.

Wat is het

asperge-gr-120.jpg
Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschiet. Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed en dus in het donker waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant maar worden boven de grond geteeld. Vandaar de groene tot violetgroene kleur.

Vitamines en mineralen

Zoals de meeste andere groenten bevatten asperges weinig calorieën en zijn ze een goede bron van vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

Vers?

Hoe weet je of asperges vers zijn? Wrijf twee stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Verse Belgische vollegrondasperges zijn ook te herkennen aan de mooie blanke kleur, het topje voelt stevig aan, de onderkant van de stengel is niet houterig en geeft niet mee als je erin knijpt. De stengels van groene asperges zijn niet vlezig maar ze behouden een frisse malsheid.

Typische geur

asperges-gr-w-150.jpg
Na het eten van asperges krijgt de urine een eigenaardige, typische geur. De scherpe geur is het gevolg van een aantal vluchtige zwavelhoudende verbindingen die vrijwel meteen in de urine opduiken na het eten van asperges. Zij ontstaan na afbraak van onder meer asparagusinezuur, een typisch bestanddeel van de groente.
Niet iedereen zal na het eten van asperges last hebben van deze geur. Vroeger meende men dat sommigen niet over de benodigde enzymen beschikten om asparagusinezuur naar de sterk geurende stoffen om te zetten. Onlangs werd echter aangetoond dat iedereen na het eten van asperges wel degelijk zwavelalcoholen uitscheidt, maar dat niet iedereen deze geur in dezelfde mate kan ruiken. Voor dergelijke verbindingen is een receptor in de neus nodig waarvan de aanwezigheid erfelijk bepaald is. Sommigen missen deze receptor en ruiken dus niets van deze stoffen. Dit fenomeen doet ten slotte geen afbreuk aan de voedings- en gezondheidswaarde van asperges.

zie ook artikel : Asperges: lekker en gezond

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 30/04/2003 , bijgewerkt op 01/11/2015

18 reacties

Weetjes over asperges

door anoniem, 19 June 2017 om 13:45

is het normaal dat de asperges die ik kook nu zuur ruiken in de kookpot? of zijn ze slecht? met dank voor antwoordje,

Weetjes over asperges

door Klaske , 8 April 2017 om 21:45

Kan het na het eten van asperges je ontlasting donker worden

hoeveel asperges in bot

door Gilbert, 15 April 2011 om 23:38

gewichtsbepaling asperges, Vroeger was de KLOMP van de aspergesteker de maat van een BOT (opening klomp werd gevuld) later evolueerde dat naar 2 X verbonden door plankje en kreeg men eenvormige maten. dit had niets te zien met gewicht maar met dezelfde omvang van het bot. Wetgeving bepaalde standaard maten die afgerond werden naar 1/2 kilo

asperges steken!!

door anoniem, 6 June 2009 om 13:30

Hallo, Tot Sint Jan 24/06 kunnen asperges gestoken worden, daar dit jaar het seizoen uitzonderlijk vroeg begonnen is, beter een beetje vroeger stoppen. Ze beginnen uitgeput te raken. Mieke

Asperges bewaren

door Katoe, 14 May 2009 om 19:28

Beste Joke Tips om asperges langer te bewaren: - in een emmer water, zodat hun "voetjes" in het water zitten. Liefst een handdoek er boven op en zo koel mogelijk, dus in de garage of in de kelder. - in de koelkast, liefst in het groentenbakje, in een vochtige keukenhanddoek gewikkeld. Groetjes Katoe

bekijk alle 18 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt