Beschermen asperges tegen kanker?

123-asperges-groen-04-18.jpg

nieuws

Enkele weken geleden doken er in de pers berichten op dat asperges gevaarlijk zouden zijn voor borstkankerpatiënten. Nu circuleren er nieuwe berichten dat asperges integendeel beschermen tegen kanker. Geen van beide berichten blijken echter te kloppen. 

Zijn asperges gevaarlijk voor borstkankerpatiënten?
Asperges en andere voedingsproducten die de stof asparagine bevatten, zouden de aanmaak van tumoren bevorderen, zo bleek onlangs uit een studie in het toonaangevende wetenschapsmagazine Nature. Het ging echter om experimenten met genetisch gemodificeerde proefmuizen met een agressieve vorm van menselijke borstkanker. Of de vaststelling ook voor mensen opgaat, is vandaag onmogelijk te zeggen. Of voedingsmaatregelen, zoals asperges vermijden, enige impact hebben, is bovendien onwaarschijnlijk. De lever maakt namelijk zelf ook asparagine aan, omdat dit aminozuur essentieel is voor de goede werking van de hersenen. Zelfs als we helemaal geen asperges eten, is er toch nog voldoende voorraad. Naast asperges bevatten ook aardappelen, volle granen, noten, zuivel, schaaldieren, gevogelte en vlees de stof. 

Kunnen asperges het ontstaan van kanker tegengaan?
Het is niet bewezen dat asperges het ontstaan van kanker kunnen tegengaan. In asperges zitten wel een aantal stoffen waaraan een preventieve werking tegen kanker wordt toegeschreven. Dit zijn onder andere glutathion en saponinen. De werking van deze stoffen om kanker te voorkomen is evenwel niet bewezen.

Glutathion is een antioxidant dat zowel in dierlijke als plantaardige cellen wordt gevonden. Antioxidanten zijn van belang bij de celdeling en het opruimen van schadelijke stoffen in het lichaam. Maar het is niet aangetoond dat dit kanker zou voorkomen. Dat geldt ook voor de saponinen in asperges. In een laboratoriumstudie is wel aangetoond dat saponinen de groei van leukemiecellen kunnen remmen. Maar er is geen onderzoek gedaan bij mensen naar de relatie tussen ruwe saponinen en het ontstaan van kanker.

Besluit
Er bestaat geen enkel bewijs dat asperges kanker zouden bevorderen en evenmin dat ze kanker kunnen tegengaan.
Er bestaat wel goed bewijs dat het eten van veel groenten bijdragen om het risico op kanker te verminderen. Daartoe horen ook asperges. Asperges bevatten bijvoorbeeld veel vitamine C en foliumzuur.

Bronnen
www.voedingenkankerinfo.nl/kunnen-asperges-het-ontstaan-van-kanker-tegengaan
www.eoswetenschap.eu/gezondheid/zijn-asperges-gevaarlijk-voor-borstkankerpatienten


Laatst bijgewerkt: april 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram