ad

Minder trombose met pil met lage doses oestrogenen

Laatst bijgewerkt: januari 2014
ac-de-pil-zw-w-170_400_04.jpg

nieuws Anticonceptiepillen met lage doses oestrogenen hebben de voorkeur: ze geven de minste kans op trombose terwijl ze net zo effectief zijn in het voorkomen van zwangerschap. Dat schrijven onderzoekers van het LUMC in Maastricht in het British Medical Journal.

Onderzoekers van het LUMC bekeken 26 studies die eerder gedaan waren naar anticonceptiepillen. Uit de meta-analyse blijkt dat alle pillen de kans op trombose (licht) verhogen, omdat de werkzame hormonen de bloedstolling bevorderen. Tussen de pillen zitten wel grote verschillen: sommige verhogen de kans op trombose twee keer, andere vier keer.

Hoe meer hormonen, hoe hoger de kans op trombose. Dat komt doordat ze de bloedstolling activeren. Pillen met een lage hoeveelheid oestrogeen hebben daarom de voorkeur. Niet te laag, want dan kan de vrouw last krijgen van regelmatig kleine hoeveelheden bloedverlies. Een pil met 30 microgram oestradiol lijkt daarom een goede keus.

Begin dit jaar ontstond er ophef rond de anticonceptiepil Diane-35. In dit onderzoek bleek dat Diane-35 de kans op trombose bijna vier keer verhoogt. Maar dat geldt ook voor andere pillen met een hogere dosering hormonen. Normaalgesproken krijgt jaarlijks 1 op de 10.000 vrouwen trombose. Weliswaar kleine aantallen, maar als je bedenkt dat miljoenen vrouwen anticonceptiepillen slikken gaat het om honderden extra gevallen van trombose.

De pillen met de beste papieren behoren tot de tweede generatie orale anticonceptiemiddelen. Volgens sommigen beschermen pillen van de derde generatie, zoals Diane-35, ook tegen acne, maar onderzoek wijst uit dat andere anticonceptiepillen dat even goed doen.
Het artikel bevat een overzichtelijke tabel waarmee patiënten en artsen de risico’s op trombose die de verschillende anticonceptiepillen geven direct met elkaar kunnen vergelijken.

In België beschikbare orale anticonceptiva van de tweede generatie:

Type progestageen eenfasepil tweefase driefase
Levonorgestrel Eleonor
Lowette
Microgynon 20
Microgynon 30
Nora-30
Noranelle
Stediril-30
- Triaselle
Trigynon
Trinordiol
Norethisteron Ovysmen - Trinovum
Norgestimaat Cilest - -
• Derde generatie


ad


pub