ad

Is koffie slecht tijdens zwangerschap?

Laatst bijgewerkt: december 2019
123m-koffie-espresso-27-8.jpg

nieuws Geregeld verschijnen er berichten in de pers dat koffie schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap.
Zo hebben studies bijvoorbeeld aangetoond dat koffie de kans op een miskraam zou verhogen.

Volgens een onderzoek in Denemarken verdubbelt de kans op een miskraam wanneer een vrouw 8 of meer koppen koffie per dag drinkt tijdens de zwangerschap. Volgens een recent Amerikaans onderzoek zou dit zelfs al het geval zijn bij meer dan twee koppen koffie (200 mg of meer cafeïne) per dag. De vrouwen hadden een risico van 12 procent als ze geen koffie dronken.
Bij twee kopjes of meer klom het risico naar 25 procent. Het risico was ook verhoogd bij andere cafeïnehoudende dranken, zoals thee, cola en warme chocolademelk.

Andere wetenschappers spreken dit dan weer tegen, en wijten dit verschil aan het feit dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap vaak misselijk zijn, minder koffie drinken. Vrouwen die vaak misselijk zijn, blijken gemiddeld minder miskramen te hebben.
Onderzoeken die misselijkheid meenemen als cofactor geven aan dat er geen relatie bestaat tussen normale cafeïneconsumptie en de kans op geboorteafwijkingen of miskramen.

Onderzoek in Engeland toonde aan baby’s van vrouwen die veel koffie (of thee) drinken – meer dan 200 mg cafeïne per dag – gemiddeld 60-70 g minder wegen dan die van vrouwen die minder dan 100g cafeïne per dag drinken.

Vrouwen die voor hun zwangerschap meer dan 300 mg cafeïne gebruikten, maar dit verbruik verminderden tot minder dan 50 mg per dag tijdens hun zwangerschap, hadden zwaardere baby’s dan de vrouwen die meer dan 300 mg bleven gebruiken tijdens hun zwangerschap. Ook een recente Nederlandse studie komt tot het besluit dat vrouwen die meer dan zes koppen koffie per dag drinken tijdens de zwangerschap, mogelijk kleinere baby’s krijgen dan vrouwen die minder cafeïne drinken.

Volgens andere studies zou dit echter niet zozeer met het koffieverbruik te maken te hebben, maar zijn vrouwen die veel koffie drinken vaak ook rookster en/of drinken ze ook meer alcohol, en ligt dààr de reden voor het lagere geboortegewicht.

Ook blijken vrouwen die veel koffie drinken volgens sommige studies minder gemakkelijk zwanger te worden. Vier kopjes koffie zouden de kansen van een vrouw om zwanger te raken met een kwart doen slinken, dat beweren Nederlandse onderzoekers althans. Andere studies ontkennen dat dan weer en stelden geen enkel verschil vast.

Cafeïne zou mogelijk ook de spermakwaliteit kunnen aantasten: een regelmatige cola-drinker (meer dan een liter cola per dag of zeven liter per week) heeft bijna dertig procent minder sperma dan iemand die weinig of geen cola drinkt, zo blijkt uit Deens onderzoek. Dat effect werd echter niet vastgesteld bij koffiedrinkers, zodat het waarschijnlijk niets te maken heeft met cafeïne. Het heeft misschien zelfs niets te maken met de cola, maar het feit dat coladrinkers gemiddeld slechter eet en minder sport.

Tenslotte kan caffeïne via de borstvoeding bij de baby terechtkomen. Dit kan leiden tot nervositeit en slapeloosheid bij de baby.
Alhoewel er dus geen wetenschappelijke consensus bestaat over de mogelijke schadelijke effecten van koffie, wordt toch aangeraden om tijdens de zwangerschap niet te veel koffie, thee, cola, en andere caffeïne-houdende dranken te drinken.

De Britse Food Standards Agency raadt aan om tijdens de zwangerschap en borstvoeding maximaal 200 mg cafeïne te drinken. In Nederland en België wordt in de meeste aanbevelingen 300 mg als een veilige grens beschouwd. Dat komt overeen met 3 à 4 kopjes koffie, 10 tassen (groene of warte) thee, 12 glazen cola (van 200 ml) of 3 blikjes Red Bull (van 250 ml).
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub