Kinderen en Opruimen

Laatst bijgewerkt: september 2015

dossier Ligt je living vol speelgoed en spulletjes ? Slingeren jassen, schoenen, e.d. rond in de kamer van je tiener ?
Een herkenbare situatie en ook een zorg van veel ouders : hoe leer ik mijn kind opruimen ?

Kleuters kunnen al meehelpen

Je kunt kinderen al heel jong leren om hun speelgoed op te ruimen. Maak er een gewoonte van om op een vast moment - bijv. voor het slapen gaan - speelgoed op te ruimen. Als je er een spelletje van maakt kan het best leuk zijn.

opruimen-speelgoed-170-400-03.jpg
Voor jonge kinderen werkt het handig als speelgoed een vaste opbergplaats heeft bijv. een bak met blokken, een bak met auto’s, boeken op de plank, potloden in de doos,…

Verantwoordelijkheid geven.

Vanaf een jaar of zes kun je kinderen al verantwoordelijkheid geven bijv. voor het opruimen van de slaapkamer. Verwacht wel niet dat het meteen lukt en zeg duidelijk wat je verwacht. Met leuke muziek op de achtergrond en jij als ouder die een handje toesteekt, leer je je kind dat opruimen en gezelligheid samen kunnen gaan.
Kinderen van deze leeftijd kan je ook een vaste taak in het huishouden geven.

Tieners houden van een beetje rommel.

Wanneer je kind een tiener wordt, zal er sowieso meer chaos ontstaan. Een puber heeft graag een knusse rommel. Ze beschouwen netjes en proper als ongezellig en dus ook niet leuk. Pas je eisen over orde en opruimen een beetje aan en geef je zoon of dochter wat ruimte.

Conflicten en afspraken.

Opruimen, een opgeruimd huis of kamer, … het ligt voor ieder verschillend en daardoor is het vaak een bron van conflict.
Probeer op voorhand afspraken te maken wanneer het kind moet opruimen en maak alles zo concreet mogelijk.

Pas je eisen aan en ga op zoek naar haalbare tussenoplossingen. Dagelijks opruimen is misschien wel overdreven maar 2x in de week alle kledij in de wasmand doen, wel haalbaar.
Vind het niet vanzelfsprekend dat je kind opruimt en geef een compliment als hij of zij opgeruimd heeft.

En als je geduld (bijna) op is…

Probeer in geen geval zelf de kamer op te ruimen want je tiener zal dit besschouwen als een inbreuk op het privéleven. Daarenboven leer je je kind dat als het lang genoeg wacht, jij het wel zal doen.

Spreek je zoon of dochter rustig aan over zijn/haar gedrag en jouw verwachtingen en zoek samen naar een middenweg.
En werken deze tips niet onmiddellijk? Dat is best mogelijk. Er zijn ongetwijfeld dingen waar je kind goed in is en is opruimen niet direct zijn of haar ding.
pub