Zien eten, doet eten – zonder dat je het door hebt

nieuws ‘Zien eten, doet vaak ook eten, maar niet altijd.’ Tot dat besluit komt een doktoraatsonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen naar de invloed van het eetgedrag van anderen op voedselinname. In het onderzoek werd onder meer gekeken naar man-vrouwverschillen, de sfeer waarin gegeten werd, de invloed van het uiterlijk van de eetpartner en imitatieprocessen.

Daaruit blijkt dat we ons eetgedrag aanpassen aan de ander. Als die heel veel eet, 'mogen' we zelf ook wat meer eten, maar eet deze persoon weinig tot niets, dan minderen we zelf ook. Imitatie van eetgedrag gaat vaak onbewust en mensen herkennen de invloed van anderen op hun eetgedrag doorgaans niet. Het is belangrijk dat we ons beter gaan realiseren dat onze omgeving een grote invloed heeft op ons eetgedrag. Vooral jonge vrouwen hebben de neiging om hun eetgedrag aan te passen aan dat van de eetpartner en eten meer of minder als de ander dat doet. Mannen hebben minder drang tot imitatie. Alleen tijdens grote honger lijken ze het eetgedrag van hun tafelgenoot te imiteren.
Het imiteren van eetgedrag wordt nauwelijks beïnvloed door individuele kenmerken zoals lijngedrag of het eigen gewicht. Sociale invloeden wegen veel zwaarder.


Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram