ad

De symptomen van longkanker

Laatst bijgewerkt: januari 2013
tek-longkanker-170_400_01.jpg

nieuws Longkanker is een kwaadaardig gezwel in de longen, dat zich snel kan verspreiden naar andere lichaamsdelen. Er bestaan verschillende types en gradaties van longkanker.

De Stichting Kankerregister registreerde in 2006 in Vlaanderen 4.099 nieuwe gevallen van longkanker (3.221 mannen en 878 vrouwen). Longkanker is daarmee in Vlaanderen de op een na meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaatkanker), en de derde kanker bij vrouwen (na borstkanker en dikkedarmkanker). Het aantal mannen dat aan de ziekte sterft, daalt de laatste jaren; het aantal vrouwen stijgt echter.

Tekenen die kunnen wijzen op longkanker
De meeste longkankers veroorzaken geen symptomen in een vroeg stadium, waardoor de ziekte pas laat ontdekt wordt. Als de ziekte in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt, kan een behandeling een goede kans op genezing bieden. Vaak wordt longkanker echter pas vastgesteld als de ziekte al uitgezaaid is. De behandeling is dan hoofdzakelijk gericht op het remmen van de ziekte en het verlichten van symptomen.

De volgende symptomen kunnen wijzen op longkanker:

• een aanhoudende prikkelhoest (langer dan 3 weken),

• constante pijn in de borst,

• kortademigheid, met soms een piepende ademhaling

• heesheid zonder keelpijn,

• bloedfluimen,

• gewichtsverlies, slechte eetlust,

• een vaak terugkerende longontsteking of bronchitis.

Deze symptomen zijn niet specifiek voor kanker: er zijn ook andere ziekten met gelijkende symptomen. Maar indien u één van deze symptomen vaststelt, en zeker indien u rookt of gerookt hebt, is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen. Die kan u onderzoeken en zo nodig doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek.

Meer info
http://www.tegenkanker.be
http://www.longkankerpatient.be/
http://www.longkanker.info/
ad


pub