Wachten op de eerste menstruatie

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-hyg-tampons-menstr-170_11.jpg

nieuws Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun elfde en zestiende. Het tijdstip waarop bij meisjes de eerste menstruatie optreedt, wordt de menarche genoemd.
In 1830 kreeg een meisje in West-Europa haar eerste menstruatie op haar zeventiende jaar. Tegen het einde van de negentiende eeuw, was de gemiddelde leeftijd al gedaald tot 15 jaar, nu zou dat rond 11-12 jaar liggen.

• Een eerste menstruatie als u veertien of vijftien bent, is dus heel normaal. Maar ze kunnen ook vroeger of later komen. Ook meisjes die op hun 10de beginnen menstrueren zijn perfect normaal. Bent u op uw zestiende nog niet ongesteld geworden, dan is dat geen reden om ongerust te zijn. Als u wel andere vrouwelijke kenmerken krijgt, zoals borsten of schaamhaar, dan kunt u gewoon afwachten tot u vanzelf ongesteld wordt.
• De leeftijd waarop u voor het eerst menstrueert, is voor een groot deel erfelijk moeders en dochters beginnen vaak rond dezelfde leeftijd te menstrueren. Ook op het vlak van de hoeveelheid bloedverlies, de duur van de cyclus en het al dan niet hebben van menstruatiepijn, zijn er veel gelijkenissen tussen moeders en dochters.
• Soms valt de eerste menstruatie samen met een belangrijke of speciale gebeurtenis, bijvoorbeeld een verhuizing, een schoolkamp of een reis.
• Soms kunnen spanningen thuis of op school ervoor zorgen dat uw eerste maandstonden uitblijven.
• Ook intensief sporten kan de oorzaak zijn dat uw menstruatie niet komt (of dat een bestaande menstruatiecyclus wordt onderbroken).
• Meisjes die stevig gebouwd zijn, menstrueren doorgaans wat vroeger. Als u daarentegen erg mager bent of een streng diëet volgt, kan uw menstruatie wegblijven.

Wanneer naar de arts?
Indien u op heel jonge leeftijd (jonger dan 10 jaar) begint te menstrueren zonder dat er sprake is van borstontwikkeling, of indien u na uw zestiende nog geen menstruaties hebt, kan het aangewezen zijn om een arts te raadplegen. Hij/zij kan beoordelen of alles normaal is. Er kunnen misschien medische redenen zijn voor deze vertraging, zoals een afwijking van de eierstokken, een hormonale stoornis enz. Of het kan te maken hebben met andere factoren zoals te intensief sporten of een te laag lichaamsgewicht.

De eerste tekenen
Vaak hebt u nog geen menstruatie, maar merkt u wel aan uw lichaam dat er iets aan het veranderen is. U krijgt geleidelijk borsten en schaamhaar en een witte of geelachtige vaginale afscheiding. Dat is het bewijs dat uw vrouwelijke hormonen goed werken. Uw eerste menstruatie komt dan op een gegeven moment vanzelf.

Hoe is de eerste menstruatie?
Dat is voor iedereen anders. De eerste menstruatie kan een normale menstruatie van 3 tot 7 dagen zijn. Bij sommige meisjes is de bloeding zo licht dat ze alleen een bloedvlek of een kleine roodbruine vlek in hun onderbroek zien.

Is een onregelmatige menstruatie normaal?
Twee op de drie meisjes hebben in de eerste 1 tot 2 jaar na de menarche ( = eerste menstruatie) een onregelmatige menstruatiecyclus. Dat is heel normaal. De onregelmatigheid van de cyclus geeft aan dat de aanmaak van geslachtshormonen nog niet voldoende in balans is voor een regelmatige menstruatie.

Tampons of maandverband?
Dat hangt af van persoonlijke voorkeur.
De meeste meisjes kunnen bij hun eerste menstruatie een tampon gebruiken, ook al zijn ze nog maagd. Tampons in kleinere formaten kunnen gewoonlijk worden gebruikt zonder het maagdenvlies te beschadigen. Het inbrengen van een tampon vraagt in het begin wel wat oefening, zodat het meestal gemakkelijker is om de eerste keren maandverband te gebruiken en intussen te oefenen met het inbrengen van een tampon.

Vruchtbaar
Vlak voor uw eerste menstruatie bent u misschien al vruchtbaar. Als u vrijt, gebruik dan een voorbehoedmiddel. U kunt bijvoorbeeld de anticonceptie-pil (‘de pil’) gebruiken, ook als u nog niet menstrueert. Gebruik daarnaast een condoom; alleen condooms beschermen ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).


bron: nhg.artsennet.nl www.seksualiteit.be


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram