Geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn

Laatst bijgewerkt: februari 2019

nieuws Elk jaar rond deze tijd waarschuwen we tegen het gebruik van antibiotica tegen een verkoudheid of keelpijn. Een verkoudheid of keelpijn genezen meestal vanzelf en antibiotica hebben meestal geen enkele zin en kunnen zelfs meer kwaad dan goed doen.

• Een verkoudheid, griep en de meeste keelontstekingen worden veroorzaakt door een virus. Antibiotica hebben geen enkel effect op virussen, ze werken alleen tegen bacteriën.

• Ook wanneer de keelontsteking of de bijholteontsteking (rhinosinusitis) wordt veroorzaakt door bacteriën, zoals bijvoorbeeld pneumokokken of streptokokken, geneest ze meestal vanzelf. In dat geval zouden antibiotica de ziekteduur mogelijk met één of twee dagen kunnen inkorten, op voorwaarde dat de behandeling binnen de twee dagen na het begin van de symptomen wordt gestart. Probleem is dat er geen goede tests bestaan om te snel te weten of het om een virale of een bacteriële infectie gaat, en men dus eigenlijk niet kan weten of antibiotica enig nut zullen hebben.

• Anderzijds zijn antibiotica ook niet onschuldig. Ze kunnen maag- en darmlast of huiduitslag geven, sommige mensen reageren allergisch op antibiotica, en vooral bestaat altijd het risico dat bacteriën resistent worden tegen de gebruikte antibiotica.

Daarom wordt aangeraden om bij een verkoudheid of acute keelpijn geen antibiotica te nemen, behalve:

• bij risicopatiënten (bv. mensen met acuut gewrichtsreuma, met hartklepproblemen, met een verminderde immuniteit, kankerpatiënten...),
• bij een streptokokkenepidemie in gesloten gemeenschappen (bv. in rusthuizen, school),
• bij hoge koorts, slikproblemen, roodheid en zwelling van het gezicht of een vermoeden dat er meer aan de hand is,
• wanneer de keelpijn na een week nog niet genezen is.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram