Bloedgroep van invloed op risico cardiovasculaire aandoening

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Volgens nieuw onderzoek zouden artsen niet alleen bloeddruk, cholesterol en gewicht moeten kijken om te bepalen of iemand een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten. Ook de bloedgroep blijkt een factor die het risico verhoogt.

Onderzoekers van de Harvard Medical School analyseerden gegevens uit twee studies waarin in totaal bijna 90.000 volwassenen minstens 20 jaar werden gevolgd.

Vergeleken met mensen met bloedgroep 0, bleken mensen met bloedgroep AB 23 procent meer risico op hart- en vaatziekten te lopen. Voor bloedgroep A en bloedgroep B geldt een verhoogd risico van respectievelijk 5 en 11 procent.

Waarom de bloedgroep iets verandert aan het risico op hartziekte is nog grotendeels onduidelijk. Er zijn aanwijzingen dat bloedgroep A vaak samenhangt met een hoger cholesterolgehalte in het bloed, wat het risico op dichtslibbende slagaders verhoogt, en dat er een verband bestaat tussen AB en het vaker voorkomen van ontstekingen, wat ook de functie van de slagaders kan beïnvloeden.

Het onderzoek verscheen un het vakblad Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram