Zelfbruinende crème is veiliger dan een gebruinde huid

nieuws Mensen die houden van een bruine huid, gebruiken beter een zelfbruinende crème dan te zonnebaden, en zeker dan naar de zonnebank te gaan.
Een ‘nepbruine’ huid geeft een natuurlijk uitziende bruine tint door een chemische reactie in de huid.

Een zelfbruiner wordt op de huid aangebracht en geeft tijdelijk een bruine kleur. De meeste zelfbruiners bevatten dihydroxyaceton (DHA), een synthetische suiker die zich aan de eiwitten in de buitenste huidlaag (hoornlaag) hecht. Waar de hoornlaag dik is, krijgt u een sterkere bruinkleuring. Zo worden handpalmen snel bruin, ook de hoornlaag bij puistjes is dikker dan de gezichtshuid, deze worden dus ook duidelijker zichtbaar. De werking begint na het aanbrengen en is na ongeveer zes uur uitgewerkt. De kleur houdt drie tot vijf dagen. Na 30 dagen is de kleur volledig verdwenen. Best is dus om de zelfbruinende crème iedere 1-2 weken aan te brengen om de kleur te behouden.

Zelfbruiners op basis van DHA bestaan als crème, lotion, melk, mousse, gel of spray. Sommige zijn geschikt voor gezicht en lichaam, andere alleen voor het lichaam of de benen. De kunst bestaat erin om het product zo gelijkmatig mogelijk aan te brengen zodat een egale bruine kleur ontstaat. Er zijn zelfbruiners die al gekleurd zijn, zodat u beter kan zien dat u het goed aanbrengt en geen plekjes overslaat. Na wat oefening zal het steeds beter gaan.

• Breng de bruiner bij voorkeur ’s avonds aan. Sommige crèmes laten namelijk een laagje achter op de huid dat de eerste uren onaangenaam kan geuren.

• Begin altijd met een dun laagje en herhaal het geleidelijk aan om een donkerder effect te krijgen. Met een paar dunne laagjes zelfbruiner is het resultaat mooier dan in één keer een dikke laag. U kan de zelfbruiner elke dag aanbrengen tot de gewenste bruine kleur is bereikt. Daarna om de drie of vier dagen opnieuw aanbrengen om de kleur in stand te houden. Vindt u dat de kleur te intens wordt, sla dan een paar dagen over.

• Hoe zachter uw huid, hoe gelijkmatiger de teint wordt. Gebruik een zachte peeling of een scrubborstel op uw lichaam vóór u de bruiner gebruikt. Besteed tijdens het scrubben extra aandacht aan ruwe plekken zoals de ellebogen en de knieën. Hier is de huid dikker en wordt de zelfbruiner sneller donker, dat kan een onnatuurlijk resultaat geven.

• Breng de zelfbruiner altijd aan op een droge, afgeschminkte huid. Gebruik zo weinig mogelijk hydraterende melk; alléén op de droge plekjes, zoals ellebogen, hielen, voeten en knieën.

• Zelfbruiners hechten zich slecht aan een ingesmeerde huid. Zorg dat de benen goed onthaard zijn, doe dit de avond van tevoren zodat de huid nog even kan herstellen.

• Begin bij de voeten en smeer gelijkmatig naar boven. Doe uw gezicht het laatst. Een druppel op voorhoofd, wangen, kin en neus geven en goed uitsmeren. Niet op de haargrens en wenkbrauwen aanbrengen. Veeg over uw wenkbrauwen met een reinigende lotion op een watje. Zorg ervoor dat u het gebied rond uw oren niet vergeet.

• Was onmiddellijk na het aanbrengen van de zelfbruiner goed uw handen en borstel uw nagels. Anders kleuren handpalmen en nagelriemen onnatuurlijk bruin.

• Wacht 10 tot 15 minuten af totdat de zelfbruiner inwerkt alvorens u aan te kleden. Anders loopt u een risico op vlekken.

• Niet zwemmen of douchen. Wacht hiermee tot de zelfbruiner is uitgewerkt (na ca. 6 uur). Wacht ook met sporten die u fel doen zweten.

• Als u zelfbruinende producten langere tijd bewaart, dan gaat de bruinende kwaliteit ervan achteruit. Koop dus liever kleinere verpakkingen en bewaar ze niet langer dan één seizoen.

• Gebruik geen bruiningspillen. Deze bevatten meestal de stof canthaxanthin. Deze stof zorgt ervoor dat uw huid verkleurt door de kleurstoffen die erin zitten. Het resultaat is bij iedereen anders. De effecten op de lange termijn zijn nog niet bekend.

Opgelet:
Deze kustmatig verkregen bruine tint beschermt niet tegen UV-straling. Gebruik dus altijd een zonnebrandcrème wanneer u in de zon vertoeft. Er zijn inmiddels ook zelfbruiners ontwikkeld die wel over een (beperkte) beschermingsfactor (SPF) beschikken. Zorg er altijd voor dat de beschermingsfactor die u gebruikt hoog genoeg is.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram